Stemmen som kan løfte enhver låtskriverbanalitet

Men Mavis Staples synger stort sett førsteklasses materiale.

Foto: Joe Giblin/AP/Scanpix
Foto: Joe Giblin/AP/ScanpixVis mer

||| ALBUM: Man skal være ganske dum i hodet om man skulle finne på å overprodusere en plate med Mavis Staples, en dame av et slikt vokalt kaliber at hun bare i kraft av sin tilstedeværelse kan løfte enhver låtskriverbanalitet.

Utfordringen slik sett blir jo å gi den 71 år gamle gospeldronningen verdige rammer å synge i.

Minst mulig Og det er til Wilco-sjef Jeff Tweedys ære at han får det til å høres ut som han har prøvd å gjøre minst mulig her.

Her er ingen vågale forsøk på kaotisk syrepop eller intrikat støyamericana slik han med hell har utviklet Wilco, ei heller er det minimalistiske Rick Rubin/Johnny Cash-trikset benyttet.

Snarere får vi en varm, gospelorientert og tilbakelent funky Stax/Muscle Shoals-countrysoul-oppdatering av den samme tilnærmingen Tweedy i sin tid brukte i Billy Bragg-samarbeidet «Mermaid Avenue».

«You Are Not Alone»

Mavis Staples

5 1 6
Plateselskap:

Anti-/Bonnier Amigo

Se alle anmeldelser

Litt mer konvensjonell kanskje, men ikke nødvendigvis noe hvitere enn Ry Cooders produksjon på Mavis-comebacket «We'll Never Turn Back».

Newman og Fogerty Låtutvalget er nennsomt og veldig, veldig riktig.

Randy Newmans «Losing You» (fra 2008-plata «Harps and Angels») ender opp med å høres ut som noe Dan Penn kunne skrevet for Aretha Franklin på slutten av 60-tallet.

John Fogertys koselige Creedence-vise «Wrote A Song For Everyone» får en pen, gyngende The Band-aktig behandling.

Mavis Staples selv finner seg uanstrengt til rette i disse omgivelsene, klasse og kvalitet uten noen gang å ty til den type show off-triks som mindre begavede sangere med tilsvarende stemmeprakt lett ville benyttet seg av.

Stemmen som kan løfte enhver låtskriverbanalitet

Behagelig tilbakelent og smakfullt på alle mulige måter, med andre ord.

PRODUSENT: Jeff Tweedy. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
PRODUSENT: Jeff Tweedy. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer