Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Stemmeprakt og klangkontraster

Norsk-svenske, norsk-engelske og sveitsisk-albanske samarbeider på nye album.

ELINA DUNI: Den albanske sangeren med den store stemmen debuterer i kvartettformat på ECM med sine tre sveitsiske musikere. PRESSEFOTO: BLERTA KAMBO
ELINA DUNI: Den albanske sangeren med den store stemmen debuterer i kvartettformat på ECM med sine tre sveitsiske musikere. PRESSEFOTO: BLERTA KAMBO Vis mer

ALBUM: Tore Johansens bestillingsverk «Open Minds» ble førstegangsframført på åpningsdagen til festivalen Bodø Jazz Open i januar i år og kommer nå på cd i en studioinnspilling fra mai.

FRA uroppføringen er bare trompeter Johansen og sanger Sarah Riedel tilbake i platebesetningen. Her stiller de sammen med Lars Jansson Trio — Jansson, piano; Thomas Fonnesbæk, bass og Paul Svanberg, trommer - i et repertoar der selve verket rammes inn av to Jansson-komposisjoner.

TORE JOHANSEN: Bestillingsverk i annerledes tapning.
TORE JOHANSEN: Bestillingsverk i annerledes tapning. Vis mer

Albumet avrundes med vuggevisa «Alla skal sova, för nu är det natt», skrevet av selveste Astrid Lindgren og tonsatt av Sarahs pappa, bassisten Georg Riedel.

Lars Janssons «Light Comes» er en feiende ouvertüre til Johansens verk, der «satsene» består av tre mainstream/moderne-klingende instrumentalforløp i stafett med stemningsfulle melodier til tekster av en annen svensk ordkjempe, nobelprisvinner Tomas Tranströmer. Johansen er som alltid en sikker og ikke minst stilsikker komponist og trompeter i dette veldefinerte uttrykket som også later til å passe Jansson & co perfekt.

«1982 + BJ Cole»

1982 og BJ Cole

4 1 6
Plateselskap:

Hubro/Musikkoperatørene

Se alle anmeldelser

Om albumet knapt utfordrer tilvante jazzvendinger, byr det på tradisjonsforvaltning av godt merke, signert instrumentalister som vet å fylle øyeblikkene med liv og en sanger som styrer unna alt effektmakeri i klok og kledelig tillit til tekstenes egenvekt.

ELINA DUNI QUARTET er et nytt navn på ECM, men har to album bak seg på andre selskap før «Matanë Malit» («Bortenfor fjellet») nå introduserer bandet for et større internasjonalt publikum.

ELINA DUNI QUARTET: Utsøkt albansk-sveitsisk ECM-debut.
ELINA DUNI QUARTET: Utsøkt albansk-sveitsisk ECM-debut. Vis mer

Elena Duni (31) forlot hjemlandet Albania sammen med sin mor og slo seg ned i Sveits i 1992, dannet duo sammen med medmusikkstudent/pianist Colin Vallon i 2004 og utvidet den seinere med bassist Patrice Moret og trommeslager Norbert Pfammatter til den kvartetten som bærer hennes navn.

Musikerne virker som et tettkommuniserende kollektiv i sine arrangementer av albanske folkesanger og originalkomposisjoner til bl a et dikt av Albanias store forfatter, Ismail Kadare.

«1982 + BJ Cole»

1982 og BJ Cole

4 1 6
Plateselskap:

Hubro/Musikkoperatørene

Se alle anmeldelser

Duni har en frapperende vakker stemme som funkler både som musikkens midtpunkt og som et fjerde klangelement sammen med instrumentalistene og spesielt i dialog med Vallon, selv ECM-debutant med sin egen trio i fjor. Formidlingen hennes kombinerer følelsesvarme og resignert distanse med en troverdighet som det er umulig å ikke mistenke henger sammen med hennes erfaringer som emigrant; samtidig er hun teknisk perfekt på plass, rolig kontrollert og hinsides alle klisjeer om heseblesende «balkanjazz».

Mer enn om biografisk fundert kunst, handler det dermed rett og slett om suverene sanger, suverent sunget og suverent spilt av jazzmusikere som både tradisjonstro og improviserende har gjort denne albanske fliken av verdensmusikken til sin.

1982 + BJ COLE:  Ujevn ferd i improvisert klanglandskap.
1982 + BJ COLE: Ujevn ferd i improvisert klanglandskap. Vis mer

IMPROTRIOEN 1982 — Nils Økland, hardingfele, fiolin; Sigbjørn Apeland (harmonium, trøorgel); Øyvind Skarbø (trommer) — inviterte den engelske pedal steel-institusjonen BJ Cole som gjest på sitt tredje album, og resultatet av en lang dag i studio utkommer fredag på albumet «1982 + BJ Cole».

Ni tittelløse forløp antyder at den mildt sagt bredt erfarne BJ Cole fant seg vel til rette sammen med sine nye norske bekjentskaper.

«1982 + BJ Cole»

1982 og BJ Cole

4 1 6
Plateselskap:

Hubro/Musikkoperatørene

Se alle anmeldelser

Den klanglige utvidelsen av 1982s palett forløper friksjonsfritt gjennom den drøye halvtimen moroa varer, men som all annen øyeblikkskapt musikk krever også denne at ører og sinn stilles inn mot andre parametere enn eksempelvis melodilinjer og harmoniskjemaer.

Om improenergien og nerven i dette skiftende lydlandskapet/samspillet er sterk og stabil nok til å bære uttrykket ut over studioøyeblikket, må hver enkelt lytter avgjøre, jeg innrømmer tvil tross enkelte strekk som tilsier tro. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media