Stemningsskifte blant velgerne

I prosjektet Norsk Monitor følger MMI befolkningens oppfatninger om en rekke politiske spørsmål. Intervjuundersøkelser etter høstens stortingsvalg viser at det fra 2001 til 2003 skjedde et damatisk stemningsskifte i velgernes syn på velferdspolitikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TILBAKEGANGEN FOR regjeringspartiene og de rødgrønnes framgang i valgperioden 2001-2005 avspeiler ifølge Norsk Monitor markerte holdningsendringer i velferdspolitiske spørsmål. At det ble et maktskifte, utløste i sin tur den rene begeistringsbølgen blant mange velgere. De fikk et mer positivt syn både på politikeres dyktighet og framtidsutsiktene for det norske samfunnet. Svikten i velgeroppslutnigen for den borgerlige regjeringen startet alt kort tid etter at den ble dannet. Ifølge MMIs partibarometer sank den samlete støtten til H, KrF og V fra 37,5 prosent ved valget i 2001 ned mot 25 prosent i løpet av 2002, og varierte mellom 25 og 30 prosent fram til valget i 2005, der resultatet ble 26,8. De rødgrønne partiene startet oppturen i 2003. I mai passerte den samlete oppslutningen første gang 50 prosent, og lå i dette området fram til valget. Der fikk A, SV og Sp 48 prosent av stemmene, mot 42,4 i 2001. Denne utviklingen viser at regjeringspartienes tilbakegang har andre årsaker enn oppstyret rundt Hagens mistillitserklæring til Bondevik. I prosjektet Norsk Monitor følger MMI befolkningens oppfatninger om en rekke politiske spørsmål gjennom store utvalgsundersøkelser som gjennomføres annethvert år, med intervjuing om høsten etter hvert valg. Her viste endringene fra 2001 til 2003 at det hadde skjedd et stemningsskifte i velgernes syn på velferdspolitikk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer