Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Stemples som «barnemorderen i Atlanta». Flere mener han er uskyldig

Netflix-serie og podkast tar for seg mordene i Atlanta.

DØMT TIL LIVSTID: Wayne Williams ble i 1982 dømt for å ha drept to voksne. Etter dommen falt klarte etterforskerne å knytte Williams til ytterligere 20 drap, uten at han ble dømt for disse. Williams, som i dag er 59 år gammel, hevder fortsatt sin uskyld. Foto: NTB Scanpix
DØMT TIL LIVSTID: Wayne Williams ble i 1982 dømt for å ha drept to voksne. Etter dommen falt klarte etterforskerne å knytte Williams til ytterligere 20 drap, uten at han ble dømt for disse. Williams, som i dag er 59 år gammel, hevder fortsatt sin uskyld. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mellom 1979 og 1981 ble 29 mørkhudede barn og unge voksne kidnappet og drept i byen Atlanta i USA.

Mareritt-årene er tema både i podkasten «Atlanta Monster», som er ute nå, og andre sesong av Netflix-serien «Mindhunter», som er ventet i slutten av 2018 eller 2019.

TRAILER: David Finchers Netflix-serie «Mindhunter» handler om en FBI-agent som intervjuer seriemordere for å utvikle nye teknikker for å løse mordsaker. Neste sesong vil ta for seg mordene i Atlanta. Video: Netflix Vis mer Vis mer Vis mer

Etter to år med mystiske mord og en intens jakt på «barnemorderen i Atlanta», ble 23 år gamle Wayne Bertram Williams arrestert i 1981.

Politiet så Williams kjøre vekk fra ei elv i Atlanta kort tid etter å ha hørt et tydelig plask i vannet. Noen uker seinere ble et lik funnet i samme område, noe som satte politiet på sporet av 23-åringen.

Dømt til livstid

1982 ble han dømt til livstid i fengsel for to av Atlanta-mordene.

I etterkant av rettssaken koblet politiet ham til ytterligere 20 av drapene, uten at Williams - eller noen andre - ble dømt for disse.

Etterforskerne knyttet fibre fra Williams' bil og hjem til fibre funnet på noen av ofrene, i tillegg til at en ledning funnet i bilen hans passet med kvelningsmerkene på halsen til flere av ofrene.

Wayne Williams er i dag 59 år gammel, og bedyrer stadig sin uskyld. Det er han ikke alene om.

I HÅNDJERN: Wayne Williams på vei fra fengsel til retten i 1982. Rettssaken, som pågikk i mange uker, endte med at Williams ble dømt til livstid for to drap. Foto: Gary Gardiner / AP Photo
I HÅNDJERN: Wayne Williams på vei fra fengsel til retten i 1982. Rettssaken, som pågikk i mange uker, endte med at Williams ble dømt til livstid for to drap. Foto: Gary Gardiner / AP Photo Vis mer

- Syndebukk

Familien til flere av de drepte barna tviler på at det var Williams som sto bak.

- Jeg føler at Wayne Williams var en syndebukk. Han var på feil sted til feil tid, sier Stevie Rogers, hvis bror Patrick ble funnet død i ei elv i 1980, til USA Today.

Emanuel Jones har også uttalt seg til den amerikanske avisa. Han var 13 år i 1980, da han identifiserte liket til sin ett år yngre bror, Clifford.

- Wayne Williams drepte ikke Clifford Jones, lyder Jones' påstand.

Dagbladet har tidligere skrevet at enkelte mener Ku Klux Klan sto bak drapene.

Flere mordere

Den profilerte FBI-agenten John E. Douglas tror ikke at Williams er uskyldig, men mener at han ikke var alene om å begå Atlanta-mordene.

Douglas var involvert i etterforskningen av drapsmysteriet på starten av 80-tallet, og skriver i boka «Mind Hunter» (1995) at han tror det var flere mordere som sto bak.

Netflix-serien «Mindhunter» er for øvrig basert på Douglas' bok, og en av seriens hovedpersoner er inspirert av Douglas selv. Den tidligere FBI-agenten sies også å ha vært inspirasjonskilden bak «Nattsvermeren»-etterforsker Jack Crawford.

DNA-bevis

Om Wayne Williams faktisk sto bak alle 29 Atlanta-mordene, er fortsatt et mysterium, nesten 40 år seinere.

Williams sitter i Hancock State Prison i Georgia, og har forsøkt å anke dommen sin to ganger. Begge ankene har blitt avvist.

Flere av DNA-bevisene i saken ble gjennomgått på nytt i 2007. Blant annet ble to hårstrå funnet på 11 år gamle Patrick Baltazar undersøkt, i tillegg til hundehår funnet på Baltazar og flere av de andre ofrene.

Laboratorierapporten konkluderte med at hårstråene hadde samme type DNA-sekvens som Williams' hår, men kunne ikke slå fast med hundre prosent sikkerhet at det var hans hårstrå.

Hundehårene som ble funnet på flere ofre hadde samme DNA-sekvens som Williams' hund Sheba, men heller ikke her kunne laboratorierapporten si sikkert at hårene kom fra henne.

Kilder: FBI, CNN, Elite Daily, Refinery29, NME, USA Today.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!