FÅR KRITIKK: Ap-politiker Libe Rieber-Mohn får kritikk for Aftenposten-intervju om Lambda. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FÅR KRITIKK: Ap-politiker Libe Rieber-Mohn får kritikk for Aftenposten-intervju om Lambda. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Stemplet som kunnskapsløs

Ap-politiker Libe Rieber-Mohn får kritikk for sine uttalelser om Lambda.

(Dagbladet): I et intervju med Aftenposten lørdag sa ap-politiker Libe Rieber-Mohn at Lambda «ikke akkurat er pent».

Direktør ved nasjonalmuseet, Audun Eckhoff, reagerer på at Rieber-Mohn gjør seg til smaksdommer over Lambda.

- Først og fremst er det merkelig at en ledende politiker nå trer frem som smaksdommer i denne saken, sier Eckhoff til Dagbladet.

Tvil om kompetanse Til Aftenposten var Rieber-Mohn også skeptisk til andre aspekter ved Lambda.

- Museumsfaglig mener jeg også at det er bedre med et museum som ikke går over 14 etasjer, sa hun i intervjuet.

Eckhoff setter spørsmålstegn ved det Rieber-Mohn trekker frem som museumsfaglig kompetanse.

- Vi har hatt en kompentent sammensatt jury som valgte Lambda av en rekke grunner. Når Rieber-Mohn sier til Aftenposten at hun uttaler seg på bakgrunn av museumsfaglig kompetanse, så ser jeg ikke hvor denne kompetansen tas fra, sier Eckhoff.

Libe Rieber-Mohn sier på sin side at uttalelsene hennes er missforstått.

- Det virker som jeg mener at estetikken er det viktigste, og det er det selvfølgelig ikke. Tomten er for liten, slik at en må bygge en høyblokk på 14 etasjer uten utvidelsesmuligheter for framtiden. Museumsfaglig er det lite gunstig, sier Rieber-Mohn.

- Tom for argumenter Kulturpolitisk talsmann i Høyre, Olemic Thommessen, sier Rieber-Mohns uttalelser vitner om at Arbeiderpartiet er presset i denne saken.

- Det er ofte i mangel av gode argumenter at man sier ting man ikke burde, sier Thommessen til Dagbladet.

Han har full forståelse for at ledende politikere har en personlig mening, men at Rieber-Mohn her blander rollene sine på en uheldig måte.

LAMBDA:Libe Rieber-Mohn (Ap) mener denne tomten er for liten til å bygge nytt Munch-museum. Foto: Herreros Arquitectos
LAMBDA:Libe Rieber-Mohn (Ap) mener denne tomten er for liten til å bygge nytt Munch-museum. Foto: Herreros Arquitectos Vis mer

- Hun må nok venne seg til de lidelsene det er å være både privatperson og politiker i en slik sak, sier han.

Han får støtte fra politikerkollega i Frp, Ib Thomsen, som mener Rieber-Mohn overgår seg selv i kunnskap når hun kommer med sine uttalelser om Lambda.

- Det virker kunnskapsløst. Når hun sier at «bygget er stygt, og dessuten vil vi egentlig ha det på Tøyen» er det et klart tegn på at Arbeiderpartiet har gått tom for argumenter, sier Thomsen.

Åpen for Bjørvika Kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) oppfatter Rieber-Mohns uttalelser til Aftenposten som et tegn på at Arbeiderpartiet nå kan åpne for et alternativ i Bjørvika, og at ankepunktet er Lambda, ikke beliggenhet.

- Jeg ser det som positivt at Arbeiderpartiet nå kan åpne for et alternativ i Bjørvika. Det er nytt i denne saken. Likevel er det ikke personlig smak som skal avgjøre hvilket alternativ vi velger, sier Bjercke.

Libe Rieber-Mohn er forøvrig ikke enig i Bjerckes tolkning av intervjuet.

- Ingressen i Aftenposten-intervjuet indikerer at jeg åpner for Bjørvika, men det er ikke underbygget i intervjuet. Jeg mener at begge parter skal være villig til å gjøre kompromisser, men Arbeiderpartiet foretrekker fortsatt Tøyen. Det er ikke flertall for Lambda i bystyret, sier Rieber-Mohn til Dagbladet.