LEDER

Dagbladet mener:

Steng de rikes paradiser

Politikerne må skjære igjennom og stanse skatteflukten fra Norge.

PENGEFLUKT: De rikeste familiene og selskapene minimaliserer skatten ved å flytte denne utgiften til andre land, ofte skatteparadiser. ILLUSTRASJON: Shutterstock / NTB scanpix
PENGEFLUKT: De rikeste familiene og selskapene minimaliserer skatten ved å flytte denne utgiften til andre land, ofte skatteparadiser. ILLUSTRASJON: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes mange mekanismer som skaper økonomiske og sosiale forskjeller. Skatt er en av de viktigste. Selv i land som forsøker å utjevne skattebyrden (som Norge), er det de rikeste enkeltpersonene og selskapene som har de største fordelene. Disse aktørene har også muligheter til å engasjere jurister og økonomer som kan konstruere og tilpasse ordninger som minimaliserer skatten. Ikke sjelden går de mest privilegerte også for langt i jakten på lav eller ingen skatt. Tilpasningene beveger seg inn i gråsoner eller direkte lovbrudd med skjulte formuer i utlandet, ofte i skatteparadiser.

Dette er ingen ny virksomhet, men har i ulike former foregått like lenge som kirken eller staten har skattlagt borgerne. På 70- og 80-tallet var det stor oppmerksomhet rundt enkelte skipsrederes enorme utenlandsformuer, og i seinere år har internasjonale avsløringer som Panama-papers gitt ny informasjon om problemets omfang og organisering. Når det gjelder selskapsskatt rettes søkelyset nå mot de internasjonale mediegigantene som effektivt flytter sin profitt til lavskattland eller skatteparadiser. Utviklingen viser at stadig mer av skattebyrden faller på alminnelige lønnstakere. Over det meste av verden øker forskjellen mellom de rikeste og resten av befolkningen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer