Steng dem ute!

DOPING: I 2003 ble den britiske sprinteren Dwain Chambers tatt for bruk av designerdopet THG. Han har selv i etterkant innrømmet utstrakt dopingbruk med blant annet anabole steroider og sonet sin utestengelsesperiode på to år. Under innendørs-EM i friidrett sist helg var Chambers tilbake og satte ny innendørs europarekord på 60 meter med 6,42 sekund. Dette er samtidig den tredje raskeste tida i verden gjennom tidene. Er rett at utøvere som doper seg, og som svindler både konkurrenter, fans og sponsorer skal få en ny mulighet til å konkurrere etter 2 år?

Anabole steroider er den klassen av dopingmidler som har blitt funnet i flest positive prøver både i Norge og internasjonalt de siste åra. Det er godt dokumentert at inntak av anabole steroider kombinert med styrketrening har kraftig muskeloppbyggende effekt. Når en muskel vokser som følge av styrketrening, er det hovedsakelig hver enkelt muskelcelle som blir større. Muskelvekst innebærer at det produseres flere proteiner i hver muskelcelle og det er kjernene i muskelcellen som styrer denne produksjonen. Man kan sammenlikne muskelkjernene med fabrikker som produserer byggmateriale, og en muskel med flere fabrikker vil produsere mer byggmateriale enn en muskel med få fabrikker. Bruk av anabole steroider sammen med trening, øker både størrelsen på muskelen og antallet muskelkjerner betydelig mer en ved trening alene. Dette betyr at både evnen til kraftutvikling blir større og at potensialet øker for at muskelen skal kunne vokse seg enda større.

Når en slutter å bruke anabole steroider vil musklene bli mindre igjen. Tidligere trodde man at også antallet muskelkjerner ble redusert når muskelen krympet. Dette er nå tilbakevist. I en fersk svensk doktoravhandling undersøkte man effekten av anabole steroider på styrkeløfteres muskelvekst. Tre grupper deltok i studien; en gruppe med aktive styrkeløftere som ikke brukte anabole steroider, en gruppe som brukte anabole steroider og en gruppe som hadde brukt anabole steroider for flere år siden (3-8 år). Til tross for at musklene deres var mindre enn hos de to andre gruppene, viste det seg at muskelcellene hos gruppen som hadde brukt anabole steroider for flere år siden (3-8 år) hadde like mange eller flere kjerner! Disse funnene indikerer at man har en irreversibel effekt av steroidbruk i form av et økt kjerneantall i mange år etter at man slutter å bruke det.

Dette betyr at utøvere som har brukt anabole steroider og sluttet med det, for en lang periode, kanskje livet ut, vil ha et høyere potensial for muskelvekst enn de som aldri har dopet seg! Er det da rett overfor konkurrenter og andre, å slippe disse utøverne tilbake på arenaen etter to år, når man fremdeles ikke konkurrerer på like vilkår? Spørsmålet blir da om utøveres rett til å få en ny sjanse skal gå foran prinsippet om rettferdig konkurranse. Som toppidrettsutøver er jeg ikke i tvil om hva svaret er.