Stenger turistperle for «Børning 3»

Statens vegvesen var først skeptisk til omfanget, men etter at samferdselssjefen i Møre og Romsdal tok en telefon, fikk pipa en annen lyd.

VAKKERT: Trollstigen er en av Norges mest besøkte strekninger, også blant nordmenn. I slutten av mai stenges veienfor filmopptak. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VAKKERT: Trollstigen er en av Norges mest besøkte strekninger, også blant nordmenn. I slutten av mai stenges veienfor filmopptak. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Tredje runde med actionkomedie, heftige biler og enda heftigere bilkjøring er på vei, og innspillingen starter på en av Norges mange naturlandemerker. Den kommende spillefilmen «Børning 3 - Herfra til Nürburgring» har fått tillatelse av Statens vegvesen til å delvis stenge av en av landets mest besøkte turistperler, Trollstigen i Møre og Romsdal.

Ifølge søknaden til vegvesenet som Dagbladet har fått innsyn i, er Trollstigen valgt ut til bilfilmens åpningsscene, hvor «hovedkarakteren Roy kjører om kapp fra bunnen av Trollstigen og opp mot platået der bruden venter».

- Å sette gang blir kjempemoro. Vi har det beste «Børning»-manuset hittil og gleder oss, sier produsent John M. Jacobsen til Dagbladet.

Han holder kortene tett til brystet og ønsker ikke å gå i detalj om aktiviteten på Trollstigen, men bekrefter at veien stenges når de filmer.

Det er skuespiller Anders Baasmo Christiansen som har spilt Roy Gundersen (han med den gule Mustangen, red.anm.), i henholdsvis «Børning» og «Børning 2». I fjor høst ble det imidlertid kjent at Christiansen ikke blir med i «Børning 3». Erstatteren er ikke offentliggjort.

TRAILER: «Børning 2». Video: SF Studios Norge Vis mer Vis mer Vis mer

Delvis stengt i fem dager

Benytter produksjonsselskapet Filmkameratene AS tillatelsen til fulle, kan Trollstigen bli delvis stengt for trafikk fem dager på rad:

Fra og med mandag 27. mai til og med onsdag 29. mai, mellom klokka 05.00 og 11.00, og torsdag 30. og fredag 31. mai mellom 05.00 og 10.00, står det.

Stengingen kan by på utfordringer for lokale turist- og busselskaper og andre trafikanter. På de mest hektiske dagene i juni og juli kjører mellom 1500 og 2000 biler Trollstigen, ifølge Romsdals Budstikke. Den snirklete fjellnedfarten vil bli stengt fra Trollstigen Kafé og ned til bommen på Åndalsnes-siden, står det i tillatelsen fra Statens vegvesen. Veien er per nå fortsatt vinterstengt.

Mobiliserte reiselivet

Via innsyn i diverse dokumenter knyttet til filmtittelen kommer det også tydelig fram at reiselivet i regionen er svært positive til den potensielle markedseffekten av «Børning 3». I så stor grad at de mobiliserer eget og ressurssterkt kontaktnettverk for å hjelpe Filmkameratene.

I et brev datert 25. mars, fra assisterende reiselivsdirektør Torunn Dyrkorn i Visit Northwest til samferdselsessjef i Møre og Romsdal, Arild Fuglseth, kommer det fram at produksjonen møtte på skepsis fra Statens vegvesen i en tidlig fase av arbeidet med å stenge Trollstigen. Dette har tilsynelatende fått Filmkameratene til å forsøke omveier mot målet, og Dyrkorn involverte seg.

- Vil miste muligheten

Hun skriver til Fuglseth at hun har vært i kontakt med saksbehandleren i Statens vegvesen «som sier at det er maks snakk om å kunne stenge i 10-15 minutters intervaller».

- Produksjonen sier at det bør ligge på tre-fire timers stengninger for at dette skal kunne realiseres. Argumentet til vegvesenet er at en stenging i dette formatet vil skape presedens til andre lignende saker. (...) NN er fast i sin konklusjon, skriver Dyrkorn til samferdselssjefen om byråkraten, og ber samtidig om hjelp:

- Vi vil nok miste denne muligheten til profilering hvis vi ikke klarer å finne en mellomvei med vegvesenet. Usikker på hva du eventuelt kan gjøre med denne saken, men siden dette er fylkesvei og vi prøver å se på den markedsmessige verdiskapningen en slik produksjon gir, så håper jeg at vi kan ta en prat om dette.

Fuglseth bekrefter overfor Dagbladet at han tok en telefon til Statens vegvesen.

- Etter at Dyrkorn tok kontakt ba jeg vegvesenet om en ny vurdering med tanke på størrelsen på filmprosjektet. Dette er første gang jeg ha fått en slik henvendelse. Jeg ba dem vurdere saken på nytt. De sa at de skulle se på trafikktall og andre faktorer knyttet til åpningen av veien. Vi må ta hensyn til turisttrafikken, men dette blir til syvende og sist en faglig vurdering.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 11.08.2015 FULL FART: Longboarder Jørund Bratset (17) suser ned veistykket Trollstigen i Rauma kommune i Romsdal med kompisene Lars Mikalsen og Roar Fønseth. Se den ni minutter lange kjøreturen her. Video: Jbratset / YouTube Vis mer

- Det er viktig for regionen at vi markedsføres på denne måten. Det er god reklame for oss, legger Fuglseth til.

- Var godt i gang

Seksjonsleder i Statens vegvesen, Lisbeth Smørholm, opplevde ikke at det var samferdselssjefens beskjed som var utslagsgivende for at saken endte i Filmkameratenes favør.

- Vi var godt i gang med søknaden og var i en dialogfase. For dem som vil filme her er vi imøtekommende, men blir stående midt imellom. Den største utfordringen er å få til minst mulig ulempe for de faste brukerne av veien, slik at de kommer seg fra a til b. En turist kan kanskje vente litt, sier hun til Dagbladet.

Torunn Dyrkorn i Visit Northwest mener det er viktig at «Børning 3» får bruke Trollstigen, selv om den hovedsaklig når ut til et norsk publikum.

- Vi har masse norske gjester og vil gjerne ha flere. Filmen skal også vises på kino i Tyskland, etter det jeg kjenner til, så profileringen av Trollstigen får også en verdi i utlandet, sier hun.

«SVISJ»: Her flyr Tom Erik i over 200 kilometer i timen rett over brudefølget i vingedrakt. Video: Kyrre Berg Vis mer Vis mer

Ender i Tyskland

«Børning» og «Børning 2» er blant de aller største publikumssuksessene på kino de siste åra med over 800 000 solgte billetter. Film nummer tre regisseres av Hallvard Bræin og produseres av John M. Jacobsen, Ellen Alveberg og Reza Bahar. Kjetil Indregard står for manus.

Premieren på «Børning 3 - Herfra til Nürburgring» blir i august 2020. Kappløpet går denne gangen fra Trollstigen og ender på den verdenskjente racingbanen Nürburgring i Tyskland. «Børning»-profilene Otto Jespersen, Jenny Skavlan og Sven Nordin er fortsatt om bord. Det er fra før bekreftet at karakteren Roy Gundersen ikke skrives ut av filmen, men erstattes av en annen skuespiller.

I «Børning 3» dukker en tidligere tysk kjæreste av Sylvia (Jenny Skavlan) opp i en sort Porsche. Målet er å stoppe Sylvias bryllup, og kapre hjertet hennes på nytt. Beilerstriden ender så klart i et ellevilt bilkappløp nedover mot kontinentet med blodtrimma superbiler.