DEBATT

Coronaviruset:

Stenging av skoler og barnehager var det eneste rette

FHI går imot en historisk smittevernstrategi. Å eksperimentere med det usikre og uprøvde ved å tilrå skoler og barnehager å holde åpne under en ukontrollert epidemi med høy dødelighet, er etter mitt syn uetisk.

NEDSTENGING: Jeg tror at stort sett hele landet er trygge på at det eneste rette regjeringen og helsemyndighetene gjorde 12. mars, var å stenge ned samfunnet, sier professor og tidligere smittevernoverlege ved Ullevål sykehus, Bjørg Marit Andersen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NEDSTENGING: Jeg tror at stort sett hele landet er trygge på at det eneste rette regjeringen og helsemyndighetene gjorde 12. mars, var å stenge ned samfunnet, sier professor og tidligere smittevernoverlege ved Ullevål sykehus, Bjørg Marit Andersen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I «Debatten» 7. mai ble det gjort et stort nummer av at Folkehelseinstituttet (FHI) ikke ville stenge skoler og barnehager under Corona-epidemien. FHI mente barna ble mer smitteutsatt mens de var i karantene hjemme!

Fra starten av epidemien gikk FHI dessverre inn for en bremsestrategi, å la smitten spre seg «kontrollert» i samfunnet. Da denne strategien ble kjent for de fleste, sa regjeringen 12. mars stopp. Dette var i seineste laget siden epidemien fritt hadde fått spre seg i samfunnet. Det blir derfor tyngre og vanskeligere å stoppe utbruddet, også fordi beredskapen lå nede på alle områder.

Men jeg tror at stort sett hele landet er trygge på at det eneste rette regjeringen og helsemyndighetene gjorde 12. mars, var å stenge ned samfunnet med sosial distanse, isolering av smitte og karantene av eksponerte. Hele befolkningen gikk inn for en makeløs dugnad som aldri før, og satt stille på plass for å stoppe epidemien.

Nedstengning og stopp («pressure») av samfunnet, inkludert skoler og barnehager, er benyttet i de fleste land i verden under Corona-epidemien. Viruset smitter barn like ofte som voksne og barn kan oftere bli «stille smittespredere» uten symptomer i barnehager, skoler og familier.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer