Stengt for barnevogner

Munchmuseet er bygd om for 38 millioner kroner. Nå er alle velkomne - bortsett fra babyer i vogn..- De kan like godt låse vekk Munchbildene, sier bestemor Lynda Christiansen oppgitt.

(Dagbladet.no): Hadde du tenkt å innvie babyen din i Munchmuseets skatter? Glem det. Inntil barnet kan sitte selv, blir du avvist i døra.

- Utrolig provoserende. Jeg hadde gledet meg til å se denne utstillingen med barnebarna. Sivilarkitekt og bestemor Lynda Christiansen står opprørt med tvillingvogna utenfor Munchmuseet. Hun ble bestemt avvist da hun og tvillingene troppet opp for å se «Livskraft» på Munchmuseet i formiddag.

Årsak: Store barnevogner har ingen adgang. I stedet skal barna plasseres i spesialbygde vogner som eies av museet. Men da må de sitte. Det kan ikke tvillingene som er seks uker gamle.

- Det er faktisk når man har små barn man har tid til å gå på museum. Skal sikkerheten stå i veien for at borgeren skal få se nasjonalskattene? De kan like godt låse vekk Munchbildene, sier Christiansen oppgitt.

Annerledes i London

Etter det frekke Munchranet i 2004, er museets sikkerhet rustet opp med 38 millioner kroner. Museet var stengt ett år etter ranet og dørene åpnet igjen i fjor sommer. Nå må alle som besøker museet sluses gjennom et omfattende sikkerhetssystem og bildene er låst bak glass og ramme.

I dag stimlet likevel folk til for å se Munch-bildene på Tøyen. Mellom 150 og 200 mennesker var innom i løpet av dagen. Men ikke Christiansen og andre som kom med store vogner.

I 11 kuldegrader ble hun og tvillingene Iben og Kasper bestemt vist bort.

NEKTET ADGANG: Lynda Christiansen og hennes to barnebarn slapp ikke inn i Munch-museet med barnevogn. Foto: UNN CONRADI ANDERSEN
NEKTET ADGANG: Lynda Christiansen og hennes to barnebarn slapp ikke inn i Munch-museet med barnevogn. Foto: UNN CONRADI ANDERSEN Vis mer

- Jeg er opprinnelig fra England og i London har både små og store barnevogner tilgang til alle museum. I tillegg er alle de store nasjonalmuseene gratis, sier Christiansen.

- Barnevogner er utrygt

Men ledelsen i Munchmuseet mener bestemt at babyer må ofres for sikkerhetens skyld.

- Det er ikke fordi vi ikke ønsker små barn, men av hensyn til sikkerheten. Vi har opplevd tyveri av utstyr med barnevogn, derfor tilbyr vi egne vogner der man ikke kan gjemme bort noe, sier Lise Mjøs, avdelingsdirektør for kunst og kultur i Oslo Kommune.

- Men da må barna være store nok til å sitte?

- Ja, men alternativt kan de jo bruke sele, sier Mjøs.

Men så enkelt er det ikke sier Lynda Christiansen

- Man kan ikke ha veldig små barn i sele. I praksis er vi utestengt. Det er synd både for oss og museet.