FJERNET INNLEGG: Bokanmelder Susanne Christensen tok vekk debatten fra sin egen blogg på grunn av personhets. Foto: www.Trondheimkunsthall.com
FJERNET INNLEGG: Bokanmelder Susanne Christensen tok vekk debatten fra sin egen blogg på grunn av personhets. Foto: www.Trondheimkunsthall.comVis mer

Stengte egen blogg etter hatmeldinger

Profilerte bokanmeldere mener det vil ta lang tid før man kan bruke navnet Anders Behring Breivik i en retorisk sammenheng.

(Dagbladet): Susanne Christensen har fått massiv kritikk for å ha trukket paralleller mellom Harald Eia og Anders Behring Breivik i en bokanmeldelse.

Så ille har det blitt, at Christensen i dag valgte å fjerne debatten fra sin egen blogg.

«På grund af hate-spam har jeg lukket linket til Kolnar-anmeldelsen ned. Skal gøre samtalen mellem Eia og jeg selv tilgængelig igen snarest», skriver Christensen på Twitter.

Dagbladet ønsker ikke å videreformidle kommentarene, men det er snakk om både kraftig personhets og feminisme-kritikk.

- Forferdelig Debatten startet med at Christenen skrev følgende i sin anmeldelse av Knut Kolnars bok «Pornutopia»:

«Listen over sinte menn blir stadig lengre. De vandrer rundt i romaner av Michel Houllebecq, Lars Ramslie, Lars Ove Seljestad og Abo Rasul, eller de heter Harald Eia eller Anders Behring Breivik og bruker ulike metoder for å bringe sitt budskap fram i offentligheten (...)».

Harald Eia reagerer selv sterkt på formuleringen:

- Hva tror hun barna mine tenker om at pappa blir sammenliknet med en av norgeshistoriens verste massemordere? Det er helt forferdelig bare å bli nevnt i samme setning som ham, sa Eia til VG tirsdag.

- Krever følsomhet Vidar Kvalshaug, litteraturanmelder i Aftenposten, mener debatten sier mye om hvor varsom man må være med den negative kraften som navnet Anders Behring Breivik representerer.

- Det skal gå uendelig mange år før vi kan assosiere navnet med noe annet enn den rent konkrete ondskapen. At Behring Breiviks gjerninger har legitimert en offentlig debatt om sinte, hvite unge menn, er bra. Men det krever en ytterst høy følsomhet av både oss kritikere og andre som ytrer seg offentlig, sier Kvalshaug.

- Hårreisende Anmelder i VG, Sindre Hovdenakk, har ikke lest anmeldelsen til Christensen, men kjenner den utifra omtale i mediene.

- Jeg syns det overhodet ikke kan begrunnes å bruke hans navn i en slik retorisk sammenheng. Slik jeg har fått det presentert framstår det som hårreisende.

Hovdenakk mener i likhet med Kvalshaug at debatten også viser at det er for tidlig å benytte Anders Behring Breiviks navn i slike sammenhenger.

- Man skal uansett være varsom. Det er for tidlig å bruke navnet retorisk, særlig i en referanseramme som ikke har noe med 22. juli å gjøre, sier han.

Selvkritikk
Ansvarlig redaktør i Klassekampen, Bjørgulv Braanen, har tatt selvkritikk for å ha trykket Christensens formulering, men mener samtidig at VGs oppslag kan virke «verre enn en setning i en bokanmeldelse».

Harald Eia ønsker ikke å kommentere saken, og Susanne Christensen opplyste på mail at hun ikke hadde anledning.

FÅR STØTTE: Harald Eia får massiv støtte på bloggen til Susanne Christensen. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
FÅR STØTTE: Harald Eia får massiv støtte på bloggen til Susanne Christensen. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer