Klar som programleder for Valgboden:

Stenstrøm: - Den gode debatten vi en gang hadde, har blitt kjedelig

Oddvar Stenstrøm (73) markerte seg gjennom en årrekke på tv-skjermen med sin nådeløse tone og finger. Mandag gjør han comeback som programleder for Valgboden på Dagbladet TV.

TILBAKE: «Sluggeren» innen norsk politisk debatt, Oddvar Stenstrøm, skal lede Dagbladets valgbod fra og med mandag. Foto: Per Ervland / Dagbladet
TILBAKE: «Sluggeren» innen norsk politisk debatt, Oddvar Stenstrøm, skal lede Dagbladets valgbod fra og med mandag. Foto: Per Ervland / DagbladetVis mer

- Jeg er egentlig en myk mann som er glad i blomster og hunder, sier Stenstrøm.

- For oss som deltok i debattprogrammet «Holmgang» ble du oppfattet som det motsatte – en slugger. Det er noe av grunnen til at vi har bedt deg komme hit, svarer Martine Aurdal, debattansvarlig i Dagbladet.

De sitter i Dagbladets lokaler og forbereder seg til deres første sending sammen. Mandag skal de stå klare å rapportere direkte utenfor Stortinget – et sted de vil bli stående hver dag fram mot kommunestyre- og fylkestingsvalget 9. september.

- Det viktigste har vært å få på plass de beste debattantene, temaene og spørsmålene, sier Aurdal, som også er prosjektleder for programmet.

Høy temperatur

Dagbladet har i flere år satt opp et debattstudio utenfor Stortinget i forkant av valget. Mye av innholdet som produserer der blir direktesendt, noe som har vist seg å få opp temperaturen.

Første gang Frps Per Sandberg skulle i Dagbladets valgbod, stormet han ut før flyktningsdebatten startet – fordi det musikalske innslaget før debatten var sangen «Noen å hate».

ENIGHET: Frp-leder Siv Jensen ba statsminister Erna Solberg skjære gjennom i bompengekrisen. Video: Geir Jone Karlsen Vis mer

Ved en annen anledning ble stemningen så opphetet mellom Rødt-leder Bjørnar Moxnes og tidligere arbeidsminister Robert Eriksson at programlederne nesten fryktet håndgemeng.

- Holder å peke

For debattansvarlig Aurdal er dette en kjent sak, men for den mangeårige TV 2-profilen Oddvar Stenstrøm, vil mandag markere et tv-comeback – nå på nett.

Han er kjent for å rette en pekefinger mot både skjermen og samfunnsproblemer.

- Det holder bare å peke på vedkommende som skal snakke, det er effektivt. Da holder man temperaturen i debatten oppe, sier Stenstrøm.

Det var i 2013 han ga seg i TV 2, men teften er der fortsatt, understreker han.

- Etter at jeg var ferdig som programleder i TV 2, har jeg nesten ikke gjort annet enn å stille opp på konferanser og i paneldebatter, sier han.

- Hvordan har du forberedt deg til Valgboden?

- Min største styrke er at jeg alltid er veldig godt forberedt. Det har blitt opprettet maler for de kommende duellene, debattene og partilederutspørringene.

Han legger til at han syntes «de gode debattene mediene en gang hadde, har blitt litt kjedelige», og tilføyer:

- Er det en ting som er sikkert, er det at vi ikke skal godta ting som blir sagt på Valgboden, uten å følge det opp.

Headhuntet til jobben

Stenstrøm var med å starte TV 2 tilbake i 1992. Gjennom drøye 20 år i kanalen, ledet han blant annet debattprogrammet «Holmgang» i elleve av dem.

I samme periode ledet han alle partilederdebattene for kanalen og samsendingene med NRK fra Stortinget på valgnatta.

Han er headhuntet til jobben av tidligere TV 2-kollega, nå redaksjonssjef i Dagbladet TV, Bjørn Carlsen.

- Vi er beæret over å få med oss Oddvar på laget. Han er en av Norges beste debattledere og kommer til å gjøre sendingene fra Valgboden til en opplevelse å se på, sier Carlsen.

På hjul etter reportasjer

Stenstrøm er imidlertid ikke det eneste nye tilskuddet til sendingene i år. En såkalt Valgbodbil vil også bli sendt ut på veien. I den skal det sitte to Dagbladet-journalister som skal rulle halve landet rundt i jakten på gode reportasjer som skal opplyse og underholde.

De vil fungere som bindeleddet mellom Stortinget - og velgerne utenfor hovedstaden. Stedene de skal besøke er blant annet Kristiansand, Sandnes, Bergen og Trondheim.

- Dette er jo et lokalvalg, så vi synes det er viktig å ta tempen på hva folk rundt omkring i landet er opptatt av, sier redaksjonssjef Carlsen.

Dagbladet TV har økt antall visninger med 400 prosent siden oktober, og er fortsatt i en enorm vekst. Carlsen forteller at det er hendelser, «breaking news» og dekningen av de store nyhetene nordmenn er opptatt av.

- Vårt soleklare mål er at seerne og leserne skal være oppdatert først på det aller siste når de kommer til oss, sier han.

Valgboden ser du i Dagbladet TVs daglige sendinger klokka 11.