Stephane Grappelli er død

PARIS (NTB-AP): Den legendariske franske jazzfiolinisten Stephane Grappelli er død, 89 år gammel.

Grappelli var en pioner på jazz-fiolin og begeistret et stort publikum med sin elegante swing i flere tiår. Han døde på et sykehus i Paris.

Grappelli var det siste gjenlevende medlemmet av Hot Club-kvintetten, der han spilte sammen med blant andre gitaristen Django Reinhardt, som regens som sleve skaperen av den melodiøse, lette og elegante jazz-stilen. Gruppa var banebrytende for 30-tallets europeiske jazz.

Da bebop gjorde sitt inntog på 50-tallet og erobret jazzen fullstendig, forsøkte Grappelli å nærme seg og ta opp i seg den nye spillemåten, men han var og ble en musiker med hjerterøttene i swingen. Grappelli ble glemt, ingen hørte på den slags musikkk lenger.

Men i 60-årene satte han sammen en gruppe som liknet den gamle Hot Club-kvintetten, og begynte å turnere igjen. Siden da har den gamle swing-jazzen med slagere fra den amerikanske gullalderen aldri blitt helt umoderne igjen.

Grappelli spilte med Oscar Peterson, Jos Pass, Michel Legrand, Bill Coleman og Hank Jones for å nevne noen, men også med de klassiske fiolinister som Yehudi Menuhin.

Stephane Grappelli er død, 89 år gammel.