STORM: Gravejournalist Bob Woodwards nye bok skaper furore i USA - og mye humor hos talkshowvertene. Video: CNN Vis mer

«Fear: Trump In The White House»

Stephen Colbert avslører siste setning i omstridt Trump-bok

- Du er en jævla løgner.

Det blåser stivt rundt journalist Bob Woodward og hans nye bok «Fear: Trump In The White House». I boka er flere i Trumps administrasjon og indre krets sitert på kritiske uttalelser om den omstridte presidenten.

Woodward er i hovedsak kjent som gravejournalisten bak avsløringene i Watergate-skandalen, som førte til Richard Nixons avgang i 1974.

«Mattis var spesielt opprørt og urolig og fortalte nærstående at presidenten oppført seg som, og hadde forståelsen til, en femte- eller sjetteklassing».

Slik beskriver blant annet Woodward forsvarsminister James Mattis' reaksjon etter et møte i det nasjonale sikkerhetsrådet i januar i år. Mattis nekter for å ha kommet med uttalelsene, og sier at innholdet i boka er «resultatet av noens fantasi».

På Twitter har Trump uttalt at boka er full av løgner og falske kilder. Han nekter for påstandene til Woodward.

- Går av hengslene

I et intervju på «The Late Show with Stephen Colbert» spør Colbert Woodward hva som skremmer ham. Det var Deadline som først omtalte TV-intervjuet.

- Å ikke vite. Og det er det vi trenger nå: Å få vite hva som foregår, svarer Woodward.

Colbert kommenterer at et gjennomgående tema i boka ser ut til å være at Trump tilsynelatende glemmer hva han mener fra dag til dag. Woodward er enig, og sier det er en del av problemet.

Se video øverst i saken.

Colbert blar deretter opp på siste side i boka og leser høyt. Avsnittet omhandler et møte mellom president Trump og hans tidligere advokat John Maguire Dowd, som finner sted samtidig som spesialetterforsker Robert Muellers Russland-etterforskning.

Scenen beskriver de to i et prøveavhør, hvor Dowd later som at han er Robert Mueller, og stiller Trump spørsmål.

- Trump går av hengslene, finner på ting, begynner å skrike. Dowd antar at Trump hadde fått sparken på flekken dersom han faktisk hadde vært Mueller, forteller Woodward.

- Løgner

Dowd forteller videre til president Trump at han må gjøre det han ber ham om hvis han skal unngå å begå mened.

- Han sier til Trump: Du kan ikke vitne, fordi du ikke er i stand til å fortelle sannheten. Du er ikke skikket til å vitne. Du bare finner på ting, forteller Woodward.

Colbert leser deretter fra siden:

«Dowd visste han ikke kunne få seg selv til å si til presidenten: Du er en jævla løgner».

- Og dette er sånn du avslutter boka. Jeg tror du har begravd nyhetspoenget her, spør Colbert.

Anekdoten er den siste i en rekke fra Woodwards bok som har blitt omtalt i mediene. Boka ble omtalt som en av årets største boksuksesser allerede før den ble tilgjengelig i bokhandlene.

- Vi har trykket den opp på nytt seks ganger - altså totalt sju ganger for å holde tritt med etterspørselen. Det betyr at vi sitter på en million eksemplarer før salget har begynt, sier en representant for forlaget Simon & Schuster til CNN.

«Fear: Trump In The White House» utkommer i dag.