ETTERFORSKES: TV-personlighet, forfatter, komiker og ateist Stephen Fry etterforskes av irsk politi etter et intervju han ga med den irske kringkasteren RTE i 2015. I intervjuet fikk han spørsmål om hva han vil si til Gud dersom de møtes. Foto: NTB scanpix
ETTERFORSKES: TV-personlighet, forfatter, komiker og ateist Stephen Fry etterforskes av irsk politi etter et intervju han ga med den irske kringkasteren RTE i 2015. I intervjuet fikk han spørsmål om hva han vil si til Gud dersom de møtes. Foto: NTB scanpixVis mer

Stephen Fry med brutalt ærlig svar om hva han vil si til Gud. Nå etterforskes han for blasfemi

Den britiske TV-personligheten kalte Gud «ond» og «en komplett galning».

(Dagbladet): I 2015 ble den britiske TV-personligheten og forfatteren Stephen Fry (59) intervjuet i programmet «The Meaning of Life», sendt av den irske rikskringkasteren RTE.

I intervjuet får Fry, mest kjent fra det populærvitenskapelige BBC-programmet «QI» her til lands, spørsmål om hva han vil si til Gud om han treffer ham når han dør.

Svaret Fry ga, har nå ført til at han etterforskes av irsk politi for brudd på landets blasfemilover.

Fry, som er en profilert ateist, gir et to minutter langt svar som virkelig får programleder Gay Byrne til å heve øyenbrynene.

Se klippet her!

- Ond og idiotisk gud

Forfatteren svar gjør seg best på video på orinialspråket engelsk, men oppsummert kommer Fry med en voldsom tirade som svar på spørsmålet.

- Hvordan våger du å skape en verden hvor det er så mye lidelse? Det er ikke vår feil? Det er ikke riktig. Det er fullstendig, fullstendig ondskap. Hvorfor skal jeg respektere en lunefull, ond og idiotisk gud som skaper en verden som er så full av urettferdighet og smerte? spør Fry seg i videoen.

Han fortsetter svaret i samme stil.

- Guden som skapte dette universet, hvis det ble skapt av en Gud, er åpenbart en galning, en komplett galning, fullstendig egoistisk. Vi må bruke livene våre på kne for å takke ham. Hva slags gud ville gjort slikt?

Etterforskes

Fry ble anmeldt for blasfemi av en irsk mann for over to år siden, etter at klippet ble vist i februar 2015, skriver avisa Irish Independent. Mannen mente Frys uttalelser kunne være i strid med ærekrenkelse-lovverket og mer spesifikt brudd på blasfemiparagrafen, som i verste fall kan føre til bøter på 25 000 euro (230 000 kroner).

Politiet tok mannens forklaring, som sier han selv ikke ble krenket av kommentarene. Han hørte ikke noe mer før han skrev til politisjefen mot slutten av 2016. For en stund siden ble mannen oppringt av en politibetjent som sa de etterforsket anmeldelsen.

Irsk politi bekrefter overfor Irish Independent at saken etterforskes og at etterforskere vil snakke med de involverte personene før saken oversendes påtalemyndigheten.

En sentral kilde sier til avisa at det er svært usannsynlig at Fry kan bli tiltalt for blasfemi.

En talsperson for Fry sier de ikke ønsker å kommentere mens saken etterforskes.

Organisasjonen for irske ateister sier de er glade for balsfemietterforskningen mot Fry.

- Det viser fram en lov som er idiotisk, farlig og som kan bringe folk til taushet, heter det i en uttalelse på organisasjonens hjemmesider.

Fjernet i Norge

Blasfemi var fram til 2015 ulovlig i Norge. I mai 2015 ble blasfemiparagrafen hastefjernet fra den norske straffeloven.

Paragrafen ble vedtatt fjernet allerede i 2005 som en del av den nye straffeloven, men den nye straffeloven trådte ikke i kraft før oktober 2015, på grunn av IT-problemer i politiet.

Den siste som ble tiltalt for blasfemi i Norge, var forfatteren Arnulf Øverland i 1933, etter å ha holdt foredraget « Kristendommen, den tiende landeplage » i Det Norske Studentersamfund. Han ble frikjent samme år.

Den siste som ble dømt for blasfemi i Norge var Arnfred Olsen i 1912. Han ble dømt for artikkelen «Den store humbug. De «kristnes» julehelg,» i bladet Fritenkeren.