Stephen King på skogtur i Maine

Hadde den norske tittelen vært «Piken som elsket Tore André Flo», ville alle sagt: «Å, ja!». For Tom Gordon er en virkelig person, og en svær baseballstjerne i USA. Og Stephen King er en svær baseballfan. Favorittlaget er Red Sox, hvor Tom Gordon spiller.

Går seg vill

Piken i tittelen er ni år gamle Trisha McFarland, som går seg vill i skogen. Vi er naturligvis i Maine, Stephen Kings hjemstat, og der er det mye skog. Trisha skal på tur sammen med sin skilte mor og sin sure bror, men de krangler så mye at de ikke merker at Trisha lister seg bort fra stien for å tisse.

Etterpå bestemmer hun seg for å ta en snarvei, og dermed er det gjort - Trisha har gått seg bort.

Hun har med seg en ryggsekk med litt mat og en walkman med radio, så hun får høre både nyhetssendinger og en baseballkamp med Tom Gordon.

Hallusinerer

Men hun går seg lenger og lenger inn i skogen, og blir kald og sliten og trøtt og redd.

Til å begynne med fører hun lange samtaler med sin baseballhelt, men så begynner hun å hallusinere, og ser Tom Gordon i blå Red Sox-trøye.

Men redselen for det ukjente er verst, og av og til føler Trisha at noe - eller noen - ligger i skjul og følger med henne. Skrekken er mest intens når mørket kommer, da blir dagslysets optimisme til en knugende terror.

Hvordan det ender? Det ville være urettferdig mot Stephen King å avsløre det.

«Piken som elsket Tom Gordon» kom overraskende på Kings amerikanske forlag. Han hadde meldt novellesamlingen «Hearts in Atlantis», men leverte dette manuskriptet i februar. Romanen var i bokhandelen i april - i tide til baseballsesongen.

Etter Kings målestokk er dette en tynn roman - fjorårets «Skinn og bein» var knapt i gang etter 200 sider - men det er en tett og effektiv fortelling.

Faktisk er den nesten fri for daukjøttet som altfor ofte fyller opp amerikanske bestselgere.