BYTTET: Sangeren Stephen Brandt-Hansen — her i «Jesus Christ Superstar» i 2004 - har ennå ikke møtt Paulo Coelho, men etter at suksessforfatteren fikk høre stemmen hans på et opptak, overlot han operarettighetene gratis til ham. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/SCANPIX
BYTTET: Sangeren Stephen Brandt-Hansen — her i «Jesus Christ Superstar» i 2004 - har ennå ikke møtt Paulo Coelho, men etter at suksessforfatteren fikk høre stemmen hans på et opptak, overlot han operarettighetene gratis til ham. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/SCANPIXVis mer

Stephen sang seg til «Alkymisten»-rettighetene

3. februar er det verdenspremiere på operaen «Alkymisten» i Kristiansund. Og kanskje kommer Märtha og Ari.

Med libretto av Kari Iveland, musikk av Nils Olaf Dolven og i Leif Stinnerboms regi skal Operaen i Kristiansund spille to-akteren «Alkymisten» fem ganger under Operafestukene i neste måned.

Og kanskje blir det prinsesseglans over premieren 3. februar.

«Alkymisten» er en av prinsesse Märtha Louises erklærte favorittbøker, Paulo Coelho en av hennes like erklærte favorittforfattere, og ved Kristiansund-operaen får Dagbladet bekreftet at Märtha og Ari er invitert. Foreløpig er det ikke ikke klart om paret takker ja.

Fabel-aktig
At Paulo Coelhos internasjonale megabestselger «Alkymisten» skulle bli opera, er ikke underlig.

Men at operarettighetene skulle havne hos den norske sangeren Stephen Brandt-Hansen og forestillingen bli utviklet og førstegangsframført ved Operaen i Kristiansund, er mer fabel-aktig.

Passende nok, bokas innhold og operaens tilblivelse tatt i betraktning.

—Jeg hadde aldri noen plan om å lese «Alkymisten», den bare lå i en nattbordskuff i en leilighet jeg lånte for mange år siden. Jeg leste forordet som handler om Narcissus og tenkte «her har jeg noe å lære», forteller Stephen Brandt-Hansen.

Han leste videre, hørte musikk i teksten og etter hvert tok ideen om en opera form.

La bort ideen
—Noen år seinere snakket jeg med en produsent i Stockholm om saken, men akkurat da begynte alt surret rundt filmrettighetene til boka. Det var snakk om millionsummer som fikk meg til å tenke at «dette kan jeg bare se langt etter», så jeg la bort hele ideen, fortsetter Brandt-Hansen.

Så slo tilfeldigheten til igjen et par år seinere.

FAVORITT: Paulo Coelho er en av verdens mest leste forfattere og har bl a prinsesse Märtha Louise som fan.
FAVORITT: Paulo Coelho er en av verdens mest leste forfattere og har bl a prinsesse Märtha Louise som fan. Vis mer

Via bekjentskaper kom sangeren i kontakt med Paulo Coelhos norske forlegger, Bazars Øyvind Hagen.

—Ikke visste jeg at han var gift med Coelhos agent, og ikke kunne jeg tilby penger. Men Coelho fikk høre om ideen, og fikk lydopptak av stemmen min. Kort fortalt likte han det han hørte, så jeg fikk operarettigheten gratis, i bytte med stemmen, sier Brandt-Hansen.

Synger ikke selv
For to år siden tok han ideen til Operaen i Kristiansund, der han har sunget flere ganger. Etter en lang samarbeidsprosess der han har vært dypt involvert hele veien, er drømmen nå i ferd med å bli oppfylt.

—Men uten at du skal synge selv?

—Nei, det kolliderte med andre oppdrag og gikk ikke denne gang. Men det er mye interesse rundt dette prosjektet, så jeg skal nok synge i «Alkymisten» ved en seinere anledning. Jeg håper jo at dette kan utvikles til en forestilling som kan spilles om 100 år også, sier Stephen Brandt-Hansen.