Stereoanlegg? Hvilket stereoanlegg?

Det blir orden i galskapen med hjemmeunderholdningen innebygd i hylla.

DANSK MINIMALISME: Hyllesystemet Montana kan nå leveres med innebygde høyttalere og forsterker med støte for trådløs musikkstrømming. Foto: Montana
DANSK MINIMALISME: Hyllesystemet Montana kan nå leveres med innebygde høyttalere og forsterker med støte for trådløs musikkstrømming. Foto: MontanaVis mer

For noen av oss er musikk så viktig at vi mener den bør synes i hjemmet, i form av metervis av LP- og cd-hyller, forsterkere, platespillere, høyttalere og annet meget plasskrevende tjafs.

Men jeg har forståelse for at mange musikkelskere ønsker, eller pålegges, mer diskrete løsninger. Det samme gjelder levende bilder: Ikke alle har plass til surroundanlegg med projektor, lerret og høyttalere i alle kriker og kroker.

For noen er musikkløsningen en trådløs høyttalerdings til musikk, og kanskje en lydplanke under flatskjermen. Andre vil ha noe enda mer integrert, noe som bokstavelig talt er bygget inn i stuas møblement. Slike produkter dukker det opp stadig flere av, i alle prisklasser.

I den rimelige enden av skalaen har man Ikeas Uppleva, en serie komplette musikk- og hjemmekinoløsninger der du får LCD-tv på 24, 32, 40 eller 46 tommer, Blu-ray/DVD/CD-spiller, og 2.1-lydsystem med trådløs subwoofer, sammen med ulike moduler fra hyllesystemet Bestå.

Alt av ledninger er integrert og skjult. Prisene spenner fra under 2000 kroner til nærmere 13000, avhengig av hvor stor tv-skjerm og hvor omfattende hylleløsning man velger. En 46 tommers tv, mediespiller, lydanlegg og en vanlig tv-benk, får man for ca. 8000 kroner.

Men man får, som alltid med IKEA, det man betaler for. De flatpakkede hyllene i sponplater og folie kjenner alle, men her er det i tillegg snakk om kompliserte elektronikkprodukter. Jeg har bare sett Uppleva i mitt lokale IKEA-varehus, men teknologimedier som har testet systemet rapporterer om en kinesiskprodusert LED-flatskjerm med sortnivå, panoreringskvalitet og andre bildeeegenskaper på nivå med de rimeligere alternativene i elektrobutikken. Menysystem, applikasjoner og annen funksjonalitet omtales av flere testere som tregt og vanskelig å forstå. Lydanlegget beskrives som brukbart til prisen, skjønt det er et minus at bassnivået ikke kan justeres, om du vil høre på noe annet enn eksplosjoner.

FINE, MODERNE GREIER: Uppleva er komplette medieløsninger bygget inn i ulike varianter av IKEAs Bestå-hyllesystem. Foto: IKEA
FINE, MODERNE GREIER: Uppleva er komplette medieløsninger bygget inn i ulike varianter av IKEAs Bestå-hyllesystem. Foto: IKEA Vis mer

Jeg ser ikke bort fra at IKEA har en markedsmessig vinner. Men tar du lyd og bilde på alvor, er det nok ikke dette du skal ha.

Da kjøper du en bedre tv, og kombinerer den med en hylleløsning som gir virkelig god lyd. Noe av det beste på den fronten får du med Geneva XXL, en gedigen alt-i-ett høyttalerbenk med digitale forsterkere, seks høyttalere og innebygget subwoofer. Den er designet for å bære en flatskjerm på inntil 65 tommer, støtter musikkavspilling fra smarttelefoner og nettbrett via Apples AirPlay (som eneste Geneva-produkt) og Bluetooth, og har innebygget FM, DAB og DAB+ radio. Prisen? Gulp, 25.000 kroner.

Om IKEA bygger hyller for Hvermansen, er modulsystemet til Montana for dem som har råd til å «ta design på alvor».

Det er selvfølgelig ingen ting som hindrer deg i å sette stereoanlegget du allerede har i Montana-reolen, men nå har danskene også kastet seg på lydbølgen med egne hi-fi-produkter. Montana Sound Unit er laget av danske Pinpoint Acoustics og består av en 2 x 100 W forsterker og DAB+/FM radio. Den støtter avspilling via AirPlay, slik at det for eksempel kan strømmes via Apples brett og telefoner fra Spotify eller WiMP. Systemet styres med fjernkontroll eller via en egen app. Spesialkonstruerte høyttalere fra samme produsent kommer i tre størrelser og plasseres bak perforerte fronter i Montanas reolmoduler.

Forsterkeren koster 7.349 kroner, så man bør kunne forvente meget solid lydkvalitet. Det samme gjelder høyttalerne, som koster fra ca. 5000 til ca. 10000 kroner. Her som ellers er rådet å høre før man kjøper.

Resten av reolen kommer dessverre i tillegg.

GOD LYD: Geneva XXL er et komplett høyttalersystem i en benk som også kan bære en TV på inntil 65 tommer. Foto: Geneva Labs
GOD LYD: Geneva XXL er et komplett høyttalersystem i en benk som også kan bære en TV på inntil 65 tommer. Foto: Geneva Labs Vis mer