Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Stereoanlegget som forsvant

Danske Audiovector flytter anlegget inn i høyttalerne.

IKKE UTEN EN TRÅD: Audiovector Ki3 Super Discreet er ikke så trådløs som dette produktbildet fra produsenten kan gi inntrykk av. En liten tilkoblingsenhet henter strøm fra stikkontakten og signaler fra din valgte musikkilde, og sender begge deler til de to høyttalerne via en høyttalerkabel. 
Foto: Audiovector
IKKE UTEN EN TRÅD: Audiovector Ki3 Super Discreet er ikke så trådløs som dette produktbildet fra produsenten kan gi inntrykk av. En liten tilkoblingsenhet henter strøm fra stikkontakten og signaler fra din valgte musikkilde, og sender begge deler til de to høyttalerne via en høyttalerkabel. Foto: Audiovector Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I «det moderne hjemmet» skal det være rene overflater og minst mulig tjafs i krokene. Det skal være musikk i huset, men den skal visst helst gå i ett med tapetet. Da kommer det gode, gamle stereoanlegget til kort. Det blir for mye bokser og ledninger.

I stedet velger mange kompakte musikkbokser fra leverandører som Bowers & Wilkins, Logitech, Sonos og Geneva. De gir forbløffende god lyd, men det er ikke til å komme fra at et godt stereoanlegg med frittstående høyttalere tegner opp lydbildet i en helt annen skala og med en annen realisme.

De siste åra har flere produsenter forsøkt å kombinere de to konseptene i løsninger der forsterkeri, signalbehandling og aktive delefiltre er bygget inn i høyttalerne, slik at man i prinsippet bare trenger et par høyttalere og en smarttelefon eller nettbrett for å ha et fullverdig musikkanlegg. Den engelske high end-produsenten Meridian har hatt slike løsninger i en årrekke, og de siste par åra har vi sett tilvarende fra blant andre skotske Linn, tyske Avantgarde og danske Dynaudio.

Nå også fra et annet dansk selskap, kvalitetsprodusenten Audiovector, med sin Discreet-serie.

Discreet-teknologien leveres til mange av selskapets eksisterende modeller, fra stativhøyttaleren Ki1 Super til 14000 kroner, til den gulvstående Si3 Avantgarde Arreté, en high end-modell til 95000 kroner. Ki3 Super, som jeg har testet, er den rimeligste gulvstående høyttaleren i serien, med en prislapp på 23000 kroner.

HUB: En koblingsboks, her uten høyttalerkablene som sender strøm og signal videre, tar imot både trådløs og kablet lyd. Foto: Audiovector
HUB: En koblingsboks, her uten høyttalerkablene som sender strøm og signal videre, tar imot både trådløs og kablet lyd. Foto: Audiovector Vis mer

På den store hi-fi-messa i München i 2012 hadde prototypen antenne på baksida, noe som skapte en forventning om en løsning med overføring av lyd via wifi. Men i motsetning til blant andre Dynaudio har Audiovector valgt å overføre lyden via kabel. Du kan fotrtsatt strømme trådløst fra din mobil eller nettbrett via Bluetooth, men signalet skal innom en liten «hub», en ganske billig utseende plastboks som tjener flere funksjoner. Den har systemets eneste strømtilkobling, to optiske digitale innganger, en koaksial digital inngang og en analog stereoinngang med tilhørende omformer som digitaliserer signalet , mottaker for Bluetooth-signaler fra smarttelefoner og nettbrett, og subwooferutgang. Det digitale signalet sendes videre med en slank høyttalerkabel som også leder 24 volt spenning til høyttalerne. At signalet holdes i det digitale domenet helt fram til høyttalerelementene, redusererer støy og forvrengning, og gir bedre kontroll med lyden. 

I den mannsdominerte hi-fi-bransjen hører man av og til det  noe sjåvinistisket uttrykket «WAF» - Wife Acceptance Factor. En høyttaler det er er gode muligheter for at ektefellen vil akseptere at man bringer inn i hjemmet, har høy WAF. Ki3 Super vil jeg tro har skyhøy WAF. Den er ganske liten og slank, elegant, og i hvitt glir den fint inn i de fleste rom.
 
Lydmessig er førsteinntrykket en høyttaler som bokser over sin vektklasse.

Alle innkommende signaler oppsamles til 24 bit 192 kHz oppløsning, og med egne forsterkere til hvert høyttalerelement, og signalprosessering og digitalt delefilter tilpasset hvert elements egenskaper og arbeidsforhold i kabinettet, gjør teknologien sitt ytterste for å utnytte potensialet i høyttalerkonstruksjonen. På en del parametre leverer konstruktør Ole Klifoths skreddersøm over evne i forhold til hva man kan forvente i denne størrelses- og prisklassen.

Den låter oppløst og luftig, med solid kontroll. Omtrent som en god stativhøyttaler, bare med større rekkevidde nedover i registeret. Ki3 Super kan spille ganske høyt, men på høye volumer får den litt åndenød, særlig i den dype bassen. Dette er ikke en partyhøyttaler, eller en høyttaler som flytter kirkeorgelet med  troverdighet inn i stua. Den er også bedre på oppløsthet og luft i diskanten enn på rik kroppslighet i mellomtonen. Men det er ikke Discreet-konseptets feil, det er rett og slett en konsekvens av størrelse og kvalitet på kabinett og elementer.

Tlkobling av smarttelefon og nettbrett via Bluetooth går på null komma svisj. Bluetooth-løsningen støtter aptX-kodeken, som gir bedre lydkvalitet enn tradisjonell Bluetooth.

ALT PÅ ETT BRETT: forforsterker, effektforsterker og digitalomformer sitter på samme kort, ett i hver høyttaler. Foto: Audiovector
ALT PÅ ETT BRETT: forforsterker, effektforsterker og digitalomformer sitter på samme kort, ett i hver høyttaler. Foto: Audiovector Vis mer

Denne støttes av mobilprodusenter som Samsung, Sony, HTC og Motorola, men ikke Apple. Det er litt synd at man ikke har valgt en løsning som tillater strømming av ukomprimert og lyd. Men digitalomformeren gjør en såvidt god jobb med oppsampling av signaler fra min iPhone at det er vanskelig å høre forskjell på et ukomprimert cd-signal fra nettverksspilleren og Bluetooth-signalet fra telefonen. Til det trenger man kanskje, og ironisk nok, en enda bedre høyttaler? For noen vil det uanett være et minus at Bluetooth er eneste trådløse mulighet. Informasjon som er tatt vekk fra et komprimert lydsignal, er og blir borte.

Står optimal lydkvalitet i høysetet, kobler man enten til en Airport Express fra Apple og sender ukomprimert lyd til den via wifi, eller man kobler en annen lydkilde med kabel til huben.. Det kan være en cd- eller Blu-ray-spiller, en nettverksspiller, eller til og med en platespiller, skjønt det er lite ved dette oppsettet som appellerer til den analoge entusiasmen.

Som digitalt musikksystem fyller Audicevtor KI3 Signature Discreet stua med lyd på en måte man ikke opplever fra selv de største og mest påkostede kompaktsystemene - kanskje med unntak av i   bassen.

Så koster det også en del mer, men for det som i praksis er et komplett stereoanlegg er ikke inngangsbilletten avskrekkende høy.

PROTOTYPEN: I 2012 viste Audiovector en prototype med wifi-antenne. På produksjonsmodellen hentes det trådløse signalet fra en smarttelefon eller et nettbrett til høyttalerne via en hub. Foto: Jan Omdahl
PROTOTYPEN: I 2012 viste Audiovector en prototype med wifi-antenne. På produksjonsmodellen hentes det trådløse signalet fra en smarttelefon eller et nettbrett til høyttalerne via en hub. Foto: Jan Omdahl Vis mer
Hele Norges coronakart