Sterilisering under tvang og frivillighet

Inntil sterilisering ble en overveiende frivillig sak fra slutten av 60-åra, kan praksis ikke på en enkel måte karakteriseres som enten frivillig eller tvangsbasert; mellomformene var mange, skriver Per Haave.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I DEN SISTE tiden har rapporten Sterilisering av tatere 1934-1977 - en historisk undersøkelse av lov og praksis blitt brukt til å begrunne ulike og motstridende syn på norsk steriliseringshistorie: På den ene siden en i all hovedsak velfungerende og uproblematisk praksis, på den andre siden en svært kritikkverdig tvangsbasert praksis. Begge perspektiver forenkler og uttrykker en forståelse av steriliseringshistorien som vanskelig lar seg gjenfinne i rapporten.

1934-loven hjemlet både frivillig og tvungen sterilisering. Begge hadde feste i det tankegodset som ga loven legitimitet. Derfor fikk loven et dobbelt sikte - den gjorde sterilisering mulig for alle med en «aktverdig grunn», og den åpnet for sterilisering av åndssvake, asosiale og sinnslidende - mennesker som gjerne ble omtalt som «mindreverdige».

De «mindreverdige» var uten tvil en sentral målgruppe da loven ble vedtatt, og de utgjorde en betydelig andel av de steriliserte fram til rundt 1950 - i perioden 1934-39 mer enn 75 prosent av alle steriliserte (231 av 305), i tidsrommet 1945-50 nesten halvparten (589 av 1251). Fra slutten av 50-tallet sank andelen betydelig. I hele perioden 1934-77 ble i alt 2123 «mindreverdige» operert (bortimot 5 prosent av alle steriliserte - 43 731).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer