Sterk barnebok om skilsmisse

Gro Dahle skriver klokt og poetisk om krig i familien.

VISUELT VOLDSOM: Illustrasjonene i Gro Dahles nye barnebok er sterke og ekspressive: Vonde følelser får et rått uttrykk i Kaia Linnea Dahle Nyhus' strek.
VISUELT VOLDSOM: Illustrasjonene i Gro Dahles nye barnebok er sterke og ekspressive: Vonde følelser får et rått uttrykk i Kaia Linnea Dahle Nyhus' strek. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: «Krigen» er Gro Dahles tredje barnebok laget i samarbeid med illustratørdatteren Kaia Dahle Nyhus. De to stemmene står godt til hverandre; et overraskende, sterkt og ofte naivistisk uttrykk preger begge.

Årets bok om et skilsmissebarn må ha vært et krevende balansearbeid for duoen. Kombinasjon av vondt tema og voldsomme bilder gjør «Krigen» nesten for kraftfull.

Flyktning Dahle har en unik evne til å se verden fra barnets ståsted, og har også tidligere skrevet barnebøker om vanskelige følelser («Håret til mamma»), sinte voksne («Sinna mann» og «Bak Mumme bor Moni») og alt for snille barn («Snill»).

I «Krigen» er hovedpersonen Inga. Gjennom henne opplever vi skilsmissens faser og følelser. Idyllen der «til og med humlene er trygge» erstattes av krangler som skaper redsel. Siden kommer oppbruddet, skyldfølelsen, og Ingas pendling mellom foreldrene: «Hun forstår at hun må dele seg i to.»

Fortellingen bruker krigsmetaforer. Inga er en flyktning i denne krigen mellom de voksne, der «alt er knust, alt er i ruiner». Hun må være spion og «lytte og se og bringe videre». Og Inga klarer alt. Hun tar hånd om småbrødrene og er en grei jente som blir mer og mer sliten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer