Sterk beretning om varslet død

Nina Grünfelds dokumentar om faren har premiere på tv i kveld.

TV:Berthold Grünfeld så for seg at han skulle bli 85 år. Han synes det er i tidligste laget å dø som 75-åring, og det er lett å si seg enig. Mens kroppen hans skrumper inn og ansiktet blir gradvis magrere, er øynene klare, gjerne kombinert med en like klartenkt replikk.

For ganske nøyaktig tre år siden var det Haugesund-premiere på Nina Grünfelds film «Grünfeld - ukjent opphav», der psykiateren som har fortrengt sin barndom noe motvillig blir med på en reise tilbake i sin egen og Europas grusomme historie.

Denne gangen, tre små år seinere, handler det om en reise mot døden, og «Bertie» lar seg villig dokumentere.


Et nytt univers
Med dagens videoteknologi kan alle lage film om sine døende foreldre. Ikke til offentlig bruk, men som minne og eventuell terapi. Nina Grünfeld er filmskaper og har valgt å gjøre historien om sin døende fars siste måneder til et offentlig dokument. Hun ønsker, som hun sier, å strekke ut tida som er igjen ved hjelp av kameraet, skape et nytt univers der døden ikke trenger inn.

Som regissør og intervjuer holder hun seg, liksom kameraet, mest i bakgrunnen. Hun gjør stort sett ikke noe vesen av seg og stiller direkte, personlige spørsmål, som en nøytral portrettør også ville gjort.

Men noen ganger trer hun fram via voice-over, som når en kvinne under visningen av den forrige filmen på en jødisk filmfestival i Berlin spør om ikke det å være med på den mentale reisen inn i fortida kan ha gjort faren syk. Nina Grünfeld blir opprørt over antydningen om at hun skal ha vært med og bidra til sin fars sykdom og forteller det til ham når hun kommer hjem. Faren har som ventet et både klokt og beroligende svar.

Forberedt på døden

Det tok bare et halvt års tid for Berthold Grünfeld å dø. Han fikk diagnosen - kreft i bukspyttkjertelen - i fjor vinter og døde i august, med sin kone gjennom 47 år, Gunhild, ved sin side hele veien.

Sterk beretning om varslet død

Spaltisten og debattanten Grünfeld var liksom alltid der, en fast del av den offentlig samtalen. Det føles som et privilegium å se ham forberede seg på døden.

«Den døende doktoren» har premiere på TV 2 i kveld kl. 22.30.

STREKKER TIDA: I «Den døende doktoren» følger vi Berthold Grünfeld, psykiater og profilert debattant, gjennom hans siste måneder.
STREKKER TIDA: I «Den døende doktoren» følger vi Berthold Grünfeld, psykiater og profilert debattant, gjennom hans siste måneder. Vis mer