Sterk bokvår

Bokvåren byr på uvanlig mange norske romaner - i tillegg til den vanlige vårmengden av krim og oversatt skjønnlitteratur.

Våren pleier å være fattig på nye, norske romaner. Men i år står en rekke spennende utgivelser for døra, skrevet både av norske og oversatte forfattere.

På den norske lista spenner miljøene vidt, men det synes å være en tendens til romaner med hovedpersoner som mer eller mindre frivillig kommer på sporet av sin egen fortid - i leting etter seg selv.

Finansmann

I februar kommer Jonny Halbergs nye roman, «Tvillingen». Boka handler om finansmannen Adam Egeberg, som har tråkket feil og gått i dekning på Mallorca. Men Egeberg drar hjem igjen etter å ha fått høre at det har oppstått problemer hjemme hos mora, som lever sammen med hans tilbakestående bror. Det viser seg at mora har forsvunnet. Letingen fører ham til farens hjembygd i Trøndelag, der mysteriene rundt fortida tårner seg opp.

Karin Fossums nye roman «Brudd», forteller om en forfatter som blir oppsøkt av en ensom mann som ønsker at hun skal skrive om ham. Livet hans er preget av noen tøffe valg han har måttet gjøre, og boka tegner et psykologisk portrett av denne personen.

Bildilla

Journalisten Lars Mytting røper i debutromanen «Hestekrefter» sterk kunnskap om klassisk bensinstasjondesign, bilestetikk og livet i smøregrava. Yvonne C. Kuhn var en av vinnerne i Gyldendals kjærlighetsroman-konkurranse i 2004. Hennes humoristiske talent kommer til uttrykk også i oppfølgerboka «Den riktige Rafferty», om en 17-åring på leiting etter sin egen bakgrunn. Sigmund Løvåsen, som brakdebuterte med romanen «Nyryddinga», følger opp med «Brakk».

Et røft, moderne slangspråk preger Gaute Bies roman «Go Shootyrbaby (Go shoot yourself, baby)», ei bok om to brødre med temaer som vold, kjærlighet og desperasjon. Et stikk motsatt miljø møter du i Jens Frydenlunds «Adresse Oslo Vest». Georg og Pia er et tilsynelatende perfekt karrierepar med tre barn (snart fire) som lever ut sossedrømmen og lurer på om de har valgt riktig.

Erna Osland kommer med romanen «Du er vel vakker», Jan Inge Sørbø med «Symfoni no. 3, Opus 41» og Øystein Vidnes med romanen «Ekstasar». Fra Frode Grytten kommer «Sjuk av lykke», noveller i utvalg, og Ragnar Hovland utgir et utvalg fra boka «Åleine i Alpane».

Noveller

Kristin Ursin debuterer med novellesamlingen «En helt spesiell hund». Astrid Kleppe skriver også noveller, og Finn Iunker utgir «Fortellinger». Eirik Ingebrigtsen s nye roman heter «Vendrakovic». Kristin Ribe kommer med en roman som ennå ikke har fått tittel. I Russland foregår veteranen Eugene Schoulgins «Pike med ferskener», mens Anne K. Bangs bok «Tid i taushet» dreier seg om et drap - uten at den er formulert som en kriminalroman. Hovedpersonen i Marita Liabøs roman «Under brua» beskrives som «ein skalla sogning med gjennomsnittskuk». Han havner litt utaskjærs, men møter en kvinne som blir hans skjebne. Ida Roggen og Tonje Tornes har redigert «Rosa prosa», der en rekke kvinnelige forfattere skriver om kåthet. Vigdis Hjorth har skrevet forord, og blant bidragsyterne er Olaug Nilssen, Edy Poppy og Gunnhild Øyehaug.

Torgeir Schjerven kommer med diktsamlingen «I all stillhet». Også Arnold Eidslott, Odveig Klyve, Hildegunn Dale, Ottar Ormstad og Finn Øglænd kommer med diktsamlinger. Niels Fredrik Dahl utgir dramaet «Henrik og Emilie» og Jon Fosse utgir skuespillet «Svevn/Varmt».

Oversatt: Fra Paasilinna til Zadie Smith

Den som ikke stiftet bekjentskap med den elleville, finske forfatteren Arto Paasilinna da han kom med «Harens år» i 2004, bør kjenne sin besøkelsestid når «Den ulende mølleren» blir utgitt i vår.

Huttunen bor i en gammel mølle med en nyanlagt kjøkkenhage. Så langt - alt vel. Men når Huttunen blir lei seg, uler han mot månen. Dette synes folk på stedet er så snålt at de vil sperre ham inne. Men det er ikke så lett å få til.

Nytt liv

Også en annen finsk komediedikter, Kari Hotakainen, kommer med en ny bok. Romanen «Isakskatedralen» dreier seg om et far/sønn-forhold. Forfatteren av «Hvite tenner», Zadie Smith, har skrevet en sosial komedie med amerikansk miljø. «Om Beauty» handler om en Rembrandt-ekspert som virvles inn i problemer med alle slags kollisjoner på tvers av familiebånd og rasegrenser.

Et nytt navn på norsk er Russell Banks , en amerikaner som med «Elskling» skriver om en kvinne på dramatisk flukt både fra FBI og seg selv. Et uvanlig spennende nytt navn fra USA er også William T. Vollman . Joyce Carol Oates\' nye roman, «Niagara», har sitt utgangspunkt i dette paradiset for nygifte og selvmordere, elementer som kombineres i hennes nye roman.

Barndommens Brooklyn

Fotografen Paul Reymert mister et bein i en bilulykke og får livet totalt endret i J.M. Coetzee s nye roman, «Slow Man». Paul Auster s «The Brooklyn Follies» forteller om den døende lungekreft-pasienten Nathan Glass, som vender tilbake til barndommens Brooklyn. Han vil skrive «Boken om menneskelig dårskap». Men han får mye å gjøre, for maken til dårskap som han snubler over nå, har han aldri opplevd.

Ny for norske lesere er russeren Victor Pelevin , som med «Tallene» har skrevet en satire over det nye Russland. Svarthumoristisk er også Andrej Kurkow s «En pingvins død» om en nekrologskribent som bor sammen med en pingvin.

Rekka av oversatte bøker som kommer de nærmeste månedene er ellers lang og spennende. Vi får bøker av kjente forfattere som Kazuo Ishiguro («Never Let Me Go»), Jean Echenoz («Ved klaveret»), Einar Mar Gudmundsson («Beatlesmanifestet»), Tony Parsons («En sjanse til»), Helle Helle («Rødby - Puttgarden»), Christophe DuFossé («Injuriesaken»), Amitav Ghosh («Tidevannslandet»), Irvin D. Yalom («Schopenhauerkuren»), Mirja Unge («Motsols») og Karin Alvtegen («Skam»).

Men vi møter også nye navn som Michael Cunningham («Specimen Day»), Christian Jungersen («Unntaket»), Helen Walsh («Brass»), Curtis Sittenfeld («Prep») og Nicole Krauss \' «Man Walks Into a Room».

Brad Pitt

Bernardo Carvalhos «Ni netter» dreier seg om ensomhet, antropologi og selvmord i Brasils jungler. Philippe Claudels «Grå sjeler» er en internasjonal suksessroman om en fransk landsby under første verdenskrig. Neil Strauss\' «The Game» er en bok som nærmest fortoner seg som et kurs i sjekkingens edle kunst.


Chico Buaraque
s «Budapest» handler om en magisk natt i Budapest, full av merkelige fortellinger. Audrey Niffeneggers «Den tidsreisendes kvinne» er en suksessbok som skal filmes med Brad Pitt. Et særegent prosjekt er den danske boka «(1963 - 2001) En biografi» av Claus Beck-Nielsen. Og med «Gaza Blues» har Etgar Keret og Samir El-Yousset samlet noveller med motiv fra Midt-Østen.

Krimflom

Det er håp om at den vil foreligge på norsk allerede i juni. I mars kommer P.D. James\' nye roman, «The Lighthouse», der vi igjen møter den poetiske politimannen Adam Dalgliesh.

Blant norske kriminalforfattere har politimannen Jørn Horst Lier skrevet sin krim nummer to, «Når havet stilner», fra Stavern-traktene. Frode Granhus\' «Bedraget» blir beskrevet som en blanding av krim, skrekk og psykologisk thriller. I «Terbovens liste» bygger Eirik Wekre på myten om at det fantes en hemmelig liste over nazikollaboratører på Terbovens kontor. Willy Ustad har med «Elvis Olsen lever» levert en blanding av komedie og spenning.

Politimannen John Rebus får nok å gjøre i Ian Rankins «A Question of Blood». Islendingen Arnaldur Indrason kommer med «Stemmen». Dennis Lehane utgir «Gone, Baby, Gone», mens den populære russiske mesteren B. Akunin kommer med «Spesialoppdrag. Fandorins femte sak».

De afrikanske damedetektivene er nok en gang på ferde i Alexander McCall Smiths «The Kalahari Typing School for Men». Franskmannen Jean-Christophe Grangé er ute med «Den svarte linjen». Börge Hellstrøm og Anders Roslund følger opp «Udyret» med «Boks 21».

Andre kriminalromaner under utgivelse i vår er nederlandske Saskia Noort med «Middagsklubben» og Ottavio Cappellani , kalt Italias Roddy Doyle, med «Hvem er Lou Sciortino?».

PÅ LEITING: Yvonne C. Kuhn var en av vinnerne i Gyldendals kjærlighetsroman-konkurranse i 2004, og følger opp med «Den riktige Rafferty».
VED FOSSEN: Joyce Carol Oates har skrevet «Niagara» om bryllup og selvmord.
SOSIAL KOMEDIE: Det britiske stjerneskuddet Zadie Smith er ute med en ny roman i vår.
MYSTERIUM: Krimdronningen P.D. James er på banen med romanen «Fyrtårnet»
NY ROMAN: Jonny Halberg gir i februar ut romanen «Tvillingen», som også er hovedbok i Bokklubben Nye Bøker.
IKKE KRIM: Karin Fossum kommer med en ny roman i vår. «Brudd» kretser omkring temaet ensomhet.
STERK FINNE: Arto Paasilinna følger opp «Harens år» med «Den ulende mølleren».
NY ROMAN: Erna Osland kommer med romanen «Du er vel vakker».
SOGNING: Hovedpersonen i Marita Liabøs roman «Under brua» møter en kvinne som blir hans skjebne.