Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sterk Chili

STOCKHOLM (Dagbladet): Det er halvveis et under at medlemmene i Red Hot Chili Peppers lever. Derfor er det stort å se besetningen fra det klassiske 90-tallsalbumet «Blood Sugar Sex Magic» jobbe seg tilbake på scenen. Og hvilken scene!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Chili Peppers kommer neppe til Norge på denne siden av tusenårsskiftet. Og helgas Stockholms-konsert var forbeholdt bransjefolk og konkurransevinnende fans - hvorav nærmere 30 var norske. Atmosfæren i ærverdige og rikt dekorerte Södra Teatern er da også helt spesiell.

Dedikert

Når vokalist Anthony Kiedis kommer på scenen med nybleket, sidekjemmet hår, hvit skjorte og svart slips, klarer man ikke helt å bestemme seg for om han ser ut som en ung Andy Warhol eller en liten Hitler-jugend. Men sammen med bassvidunderet Flea, den tilbakevendte gitaristen John Frusciante og trommis Chad Smith, leverer han en svært konsentrert og dedikert konsert.

Bandet har bare et 20-talls show bak seg etter at Frusciante la fra seg dopet og fant fram gitaren igjen. Det merkes delvis. De tre andre virker ennå noe usikre på sin tilbakevendte venn. Med grunn. Han korer og synger til dels fryktelig surt, og famler innimellom med seksstrengeren.

Skjørheten

Men dette usikkerhetsmomentet gir samtidig konserten en helt spesiell spenning og atmosfære. Musikk er ingen overflatisk livsstilshobby for Chili Peppers-medlemmene. Det er like viktig som livet selv. Og i framførelsen av nye og gamle låter som «Give It Away», «Parallell Universe», «Easily», «Power Of Equality» og «Californication» er det denne skjørheten som gjør at man blir grepet.

Selv åtte år etter «Blood Sugar...» bør man passe seg for å avskrive bandet. Her er det masse aggresjon, glede, sorg, ablegøyer og et stort overskudd av deilig punk-funk. Bare nå gitarist Frusciante holder seg på beina.