Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sterk fransk åpning

Plateåret innledes også i år med en sterk fransk åpning. Årets Air heter Cassius og er nok en fransk duo med imponerende evne til å skru på de riktige knottene.

Franskmenn har startet en tradisjon med å slippe sterke januar-album. Fjorårets «Moon Safari» og Kid Locos «A Grand Love Story» satte i gang en jungeltelegraf som - i kombinasjon med ekstatiske kritikker - gjorde at albumene nærmet seg klassikerstatus allerede i desember.

Hvis noen skulle tro at den franske bølgen har begynt å tømmes for kreative kraft, holder det å nevne at de fleste kritikere kåret «Moon Safari» til årets album. Og det hersket liten tvil om at Stardusts «Music Sounds Better With You» var 1998s suverent beste singel.

Enkel oppskrift

Den franske oppskriften er enkel, men genial musikk. Phillipe Zdar og Hubert Boombass i Cassius holder seg til den suksessrike formulen med sin egenartede og sexy blanding av hipp-hopp og house. Stilen er bevisst sexy. Cassius selverklærte mål er nemlig å få jenter til å danse - for da danser guttene.

«1999» er publikumsfrieri med kredibilteten i orden. Eller: umiddelbar dansemusikk av høy kvalitet.
De fleste låtene bygges opp rundt hipp-hopp-rytmer satt til et housetempo. Små, pirrende vokalsamples kommer inn og ut av den alltid pågående grooven. De som har hørt de to trettienårige knotteskruerne fra Paris' tidligere meritter i form av Motorbass og La Funk Mob, vet hvor sentralt etableringen av en groove står.

Voksent

«1999» er ikke et mesterverk på linje med Daft Punks «Homework» og «Moon Safari», men lykkes bedre enn nevnte album ved at den fungerer like bra på hjemmestereoen som den gjør på dansegulvet. Cassius, oppkalt etter en pre-muslimsk Muhammed Ali, lager voksen dansemusikk: ingen unødvendig sample-staffasje eller rene vokallåter. De holder det enkelt og fransk, som tidvis resulterer i det geniale.

Cassius 1999.

Feeling For You

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media