Sterk historisk roman

Man får en merkelig fornemmelse av å bli trukket bakover i tida når man leser Torunn Ystaas' roman «Begeret», med undertittel «Fedrane 1».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det skulle bare mangle, kan man naturligvis si, Ystaas har skrevet en historisk roman fra 1840 - 50-årenes Norge. Men fornemmelsen av noe forgangent stikker dypere enn bare til romanens ytre handling. Boka slutter an til rike tradisjoner i norsk romankunst, Ystaas tar opp tråden fra mellomkrigstidas store epikere, som Falkberget, Duun og Undset. Bevares, hun har et stykke å gå, ennå når hun mestrene til knehasene eller der omkring. Likevel er denne romanen en spennende satsing.

Sterilt

Presten Karl Evert Parelius Røst og kona hans, Hannah Frøydis, lever i inntørket barnløshet. Denne steriliteten er blitt en besettelse for dem, en verk som infiserer hele deres tilværelse. Kontrasten er bondegutten Peder Bergeson, mannen som stadig vekk besvangrer kvinner. Også han er ulykkelig, også han er et offer for krefter han ikke behersker. Kanskje er det denne fornemmelsen av å være utlevert til ublide skjebner som gjør at det oppstår et fellesskap, nesten et vennskap, mellom Peder, Parelius og Hannah Frøydis.

Betagende

Rundt disse tre skikkelsene har Torunn Ystaas skapt et rikholdig persongalleri av frisinnede tjenestejenter, stridbare hardangerbønder og mer forhutlede husmenn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer