Sterk honning

Det forlyder at Damm forlag har planer om å heve seg over kiosknivået og satse seriøst på ny norsk skjønnlitteratur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Skal man dømme etter Damm-debutant Astrid Nordangs roman «Svart honning», har ryktene noe for seg. Det er en spennende debut, med åpenbare litterære kvaliteter, og med en tittel som pirrer nysgjerrigheten.

Polsk honning

Tittelen peker inn mot et bredt felt av bilder og motiver som veves sammen til en helhet nettopp i kraft av at tittelmetaforen fastholdes som et viktig strukturerende element. «Svart honning», det er polakkenes honning, som blir brukt i valmuekaker og brød, men også til framstilling av heroin. Den viser både til noe hjemlig og noe farlig, noe positivt og noe negativt, og ikke minst sammenflettingen av de to ting.

Et viktig motiv er knyttet til bier, og polakkenes svarte madonna inngår likeledes i metaforens kraftfelt. Et annet sted tales det om «krigens svarte honning som flyter seigt i årene». Og slik kunne vi fortsette. Det er gjennomført, og det funker bra.

Til Kraków

Hovedhandlingen er knyttet til en reise til Kraków. Det er skuespillertruppen AV Filter som er invitert dit for å opptre med et av sine stykker. Med på reisen er hovedpersonen Mia Andresen, som er nyskilt alenemor, og som i det siste har hatt et forhold til en annen i truppen, et forhold som er i ferd med å rakne. Mias eks befinner seg der samtidig. Han lager reiseprogrammer for NRK og skal blant annet dekke skuespillertruppens opptreden i byen. Beretningen veksler mellom hans og Mias perspektiv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer