Sterk kjærlighet

Kjærlighetsdrama med spenning og sødme.

Poetisk og uforutsigbart skildrer Tom Tykwer kjærlighet og mennesker, ja, selv bankran. Han bør sees.

Tidligere har Tykwers «Løp, Lola, løp» og «Vintersøvnen» vært vist på norske kinoer, og i vinter åpnet han Berlin-festivalen med «Heaven» - sistnevnte basert på et manus av avdøde Krzysztof Kieslowski. «Krigeren og keiserinnen» viser at han er aller best når han selv har hånd om skriveriene. Den tyske regissøren er et multitalent som også komponerer. Ikke minst er mannen velsignet med en usedvanlig billedsans.

Kraften i kjærligheten

Noen fellestemaer går igjen i hans filmer - de små øyeblikkene som snur opp ned på alt, kraften i kjærlighet. Framfor alt er hans personer ofte de rene usikkerhetsmomenter. Vi vet ikke helt hvor vi har dem eller hvor de vil gå. Så også med herværende hovedpersoner Sissi (Franka Potente) og Bodo (Benno Führman) - på hvert sitt vis skjøre og annerledes planter i menneskejungelen.

De møtes i en ulykke. Hun blir påkjørt. Han, en småkriminell ekssoldat på flukt, gjemmer seg under lastebilen som traff henne og redder Sissis liv. Bodo forsvinner uten ønske om å bli gjenfunnet. Men vår stillferdige venninne, sykepleier på et psykiatrisk sykehus, har andre planer. Sissi tror at livet kan være verd å leve så lenge denne mannen «fins der ute», og ved hjelp av en pasient sporer hun ham opp. Deres vei mot hverandre tråkler seg gjennom flere prøvelser. Skepsis må overvinnes. Tillit må vinnes. Fortidas spøkelser må utryddes.

Poesi og sjel

Tykwers film er et kjærlighetsdrama ispedd spenningsfilm, en poetisk historie med ditto bilder brettet dempet ut, med glidende og ofte uvante kameraføringer. En relativt lang bankransekvens tåler sine minutter fordi forløpet gjennom personene er deilig annerledes. Potente og Führman bygger disse to meget godt opp. Vi ser dem så såre og sterke som de er.

Regissøren har kalt seg en «åndelig ateist», og det er da også en religiøsitet i hans personer. De strekker seg utover seg selv, henter fram krefter som ikke fins i kroppen, men i det vi kaller sjel.

Det burde være mer enn verdt billetten.

REDDER HVERANDRE: Sissi (Franka Potente) og Bodo (Benno Führman) treffes under dramatiske omstendigheter og møter en rekke hindre på sin vei mot hverandre i Tom Tykwers elegant glimrende «Krigeren og keiserinnen».