Sterk kost for unge lesere

Barn på flukt fra krig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Det er mye død, krig og alvor i dagens barne,- og ungdomslitteratur, noe som for så vidt også speiler trenden i den samtidslitteraturen ellers. Debutromanen til Ingeborg Kringeland Hald er blant disse.

Asylant på rømmen Den tolv år gamle bosniske gutten Albin er på rømmen. Han bodde på et asylmottak i Norge. Da moren fikk telefon om at hun, Albins to små søstre og Albin selv fikk avslag på asyl, rømmer Albin. Han håper at så lenge han er borte, kan de ikke tvinge familien til å reise. Nå sitter han på en buss bak to søstre, som skal på hyttetur med besteforeldrene. Han følger etter søstrene, og installerer seg i en iskald liten bu like ved søstrenes varme hytte på det norske høyfjellet.

Barn på rømmen er en klassiker i barne,- og ungdomslitteraturen. Spennende bøker om barn som rømmer, andre barn som finner dem - og så blir alt bra igjen. Fortellingen om Albin er langt mer alvorstung.

Og realistisk inntil det tragiske. I kursivert tilbakeblikk gjenerindrer Albin en annen busstur seks år tidligere. En overfylt stinkende buss i førti varmegrader, på flukt fra krigen. Han husker glimt fra en lykkelig tid enda lenger tilbake. Moren og faren og søstrene og han og latter og lykke. Inntil det en dag sto en soldat i døren, som skjøt og drepte faren. Moren rømte gjennom skogen med sine tre barn. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer