Sterk kost for unge lesere

Barn på flukt fra krig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE:
Det er mye død, krig og alvor i dagens barne,- og ungdomslitteratur, noe som for så vidt også speiler trenden i den samtidslitteraturen ellers. Debutromanen til Ingeborg Kringeland Hald er blant disse.

Asylant på rømmen
Den tolv år gamle bosniske gutten Albin er på rømmen. Han bodde på et asylmottak i Norge. Da moren fikk telefon om at hun, Albins to små søstre og Albin selv fikk avslag på asyl, rømmer Albin. Han håper at så lenge han er borte, kan de ikke tvinge familien til å reise. Nå sitter han på en buss bak to søstre, som skal på hyttetur med besteforeldrene. Han følger etter søstrene, og installerer seg i en iskald liten bu like ved søstrenes varme hytte på det norske høyfjellet.

BRAGEPRISNOMINERTE BARNEBØKER

Dagbladet anmelder alle de brageprisnominerte bøkene i klassen for barne- og ungdomsbøker, samt årets åpen klasse for bildebøker. (Klikk på linken for å lese anmeldelsen. Flere anmeldelser publiseres etterhvert.)
Bildebøker:
• Stian Hole: «Garmanns hemmelighet»
• Kaia, Bendik og Trond Brænne, Per Dybvig (ill.): «Fremmed»
• Anna Bache-Wiig og Lisa Aisato (ill.): «Don Fridtjof»
• Kurt Johannessen og Øyvind Torseter: «Eg er ein frosk»
Barne- og ungdomsbøker:
• Bjørn Arild Ersland: «Fengslet. En bok om å sitte inne»
• Nina E. Grøntvedt: «Hei, det er meg»
• Hilde K. Kvalvaag: «Fengsla»
• Ingeborg Kringeland Hald: «Albin Prek»

Barn på rømmen er en klassiker i barne,- og ungdomslitteraturen. Spennende bøker om barn som rømmer, andre barn som finner dem - og så blir alt bra igjen. Fortellingen om Albin er langt mer alvorstung.

Sterk kost for unge lesere

Og realistisk inntil det tragiske. I kursivert tilbakeblikk gjenerindrer Albin en annen busstur seks år tidligere. En overfylt stinkende buss i førti varmegrader, på flukt fra krigen. Han husker glimt fra en lykkelig tid enda lenger tilbake. Moren og faren og søstrene og han og latter og lykke. Inntil det en dag sto en soldat i døren, som skjøt og drepte faren. Moren rømte gjennom skogen med sine tre barn. 

I overkant komplisert
«Albin Prek» er elegant bygget opp, men muligens i overkant komplisert for utrente unge lesere med sine mange tilbakeblikk. Hald skriver stramt og kortfattet, med et nydelig billedspråk som riktignok går på bekostning av realismen i tolvåringens blikk: «Sult lukter vondt».

Visse av passasjene er sterk kost for ti-tolvåringer. Spesielt der Albin gjenerindrer en ung jente hengt i et tre. Med nakne blodstenkte ben og opprevet bluse.

FØLG OSS PÅ TWITTER!

twitter.com/dbnolitteratur

Spar barna, tenker jeg, for å måtte ha innsikt i dette. På den annen side ble ikke Albin og co spart. Det er vel det Hald vil fortelle oss.              

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer