Sterk kost fra litterær martyr

«Krabbeskipet» ble forbudt og sensurert i Japan.

KULTSTATUS: I Japan har arbeiderdikteren Takiji Kobayashi fått en sterkt økende oppmerksomhet etter at de økonomiske nedgangstidene satte inn i 2008.
KULTSTATUS: I Japan har arbeiderdikteren Takiji Kobayashi fått en sterkt økende oppmerksomhet etter at de økonomiske nedgangstidene satte inn i 2008. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| ANMELDELSE: Den japanske romanen «Krabbeskipet» ble skrevet av forfatteren Takiji Kobayashi (1903-1933) i 1929 Boka er en klassiker innen japansk proletarlitteratur.

Den skildrer de umenneskelige forholdene på et japansk fabrikkskip i tjueårene. Med et utvetydig leninistisk budskap om at proletarer i alle land må forene seg.

Forfatteren selv var aktiv i den kommunistiske bevegelsen. Han ble arrestert flere ganger. Under et fengselsopphold i 1933 døde han ifølge politiet av hjerteslag. Men da familien fikk liket av den 30 år gamle dikteren utlevert, var det åpenbart at han var blitt torturert på det groveste. Særlig underkroppen viste tydelige tegn på sterke indre blødninger. Ingen sykehus våget å obdusere Kobayashi av frykt for represalier fra politiet.

Revolusjonsmartyr Etter finanskrisen i 2008 fikk «Krabbeskipet» en voldsom renessanse og ble årets mest overraskende bestselger, mer enn åtti år etter at den ble skrevet. Forfatteren har fått kultstatus i Japan. Takiji Kobayashi ble født inn i en fattig familie, ble tidlig engasjert i arbeidersaken, og skrev et skuespill og en roman før «Krabbeskipet». Boka ble forbudt av myndighetene, inntil den ble utgitt i sterkt sensurert form i 1947.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer