Sterk kost

Grotesk krim om forbrytelse og straff.

BOK: Når flere voldtektsdømte menn blir drept like etter at de har sluppet ut, forstår førstebetjent Tom Thorne at han har å gjøre med en morder som er på hevntokt.

Det fører til en en krimroman som er sterk kost for leseren.

Nærgående

Sånn sett føyer «Slappfisk» seg pent inn i rekken av Mark Billinghams politiromaner, bøker som kan oppfattes som både groteske, blodige og ubehagelige å lese. Billinghams beskrivelser, fra åsted og obduksjonssal, er så nærgående at man av og til vurderer å nøye seg med å skumme gjennom dem. For han skildrer en ufiltrert ondskap, i en verden hvor utrygghet, svik og begjæret etter hevn er de sterkeste følelsene.

Handlingen i «Slappfisk» dreier seg om en morder som mishandler og dreper menn som er dømt for voldtekt - de har akkurat sluppet ut etter soning, og det viser seg at de har tatt inn på hotell for å møte en kvinne som de har brevvekslet med fra fengselet. Men det eksfangen trodde skulle bli et sextreff, blir derimot et møte med en hevner som ikke nøyer seg med å skremme.

Underholdende

Det er sterk kost, som sagt, men perverst nok er «Slappfisk» også en underholdende roman. For Mark Billingham har ikke bare evnen til å skrive om det ubehagelige, han er også en svært talentfull plottkonstruktør. Og som om ikke det var nok, finnes det også et snev av kjærlighetshistorie her: den fraskilte køntrielskeren Tom Thorne møter en kvinne som han øyeblikkelig finner tonen med.

Mark Billinghams bøker er på én gang både tankevekkende og uhyggelige, og det er liten tvil om at han er en av de nye, britiske krimforfatterne som utfordrer leseren mest. «Slappfisk» er hans tredje bok på norsk, men det finnes ytterligere fire Thorne-romaner på engelsk, så her er det mye å se fram til.

GROTESK: Krimforfatter Mark Billinghams nye roman er sterk kost. Foto: SCANPIX
GROTESK: Krimforfatter Mark Billinghams nye roman er sterk kost. Foto: SCANPIX Vis mer
Sterk kost