Sterk krigsfilm uten helter

DVD: Dette er en film som sammenfatter Samuel Fullers beste egenskaper; en kombinasjon av action og varme som få gjør ham etter. De fem hovedpersonene er ikke helter. De er heller ikke antihelter. Som det blir uttrykt av Richard Schickel, som har stått bak denne rekonstruksjonen, er dette snarere en ikke-heroisk film. Soldatene er ikke helter, de er alminnelige mennesker som er havnet i en ekstrem situasjon. I denne versjonen er det også en scene der Sam Fuller spiller krigsfotograf. DVD-utgaven bugner ellers over av vellagd ekstramateriale.

På ett nivå handler dette om en «far» og fire sønner. Lee Marvin er en farsfigur, men han er samtidig en soldat til fingerspissene. Han vet at forutsetningen for å overvinne fienden er å mobilisere sitt ytterste. Derfor kan han det ene øyeblikket sende sine soldater ut i døden uten å nøle, mens han i det neste kan vise trygghet og omsorg.

Flere ganger i filmen ser vi barn - krigens mest absurde ofre. De dukker opp mellom kamphandlingene, foreldreløse, rykket opp med rota. Den nye versjonen lar blant annet disse scenene få lov til å utvikle seg. Det er i det hele tatt en annen ro over denne versjonen, en større grandeur. Men uten den fjerneste form for sentimentalitet. Krig er og blir vanvidd og atter vanvidd.