Sterk og flott Borkman

Sjelden er vel Ibsens alderdomsstykke «John Gabriel Borkman» blitt så glassklart fortalt som på Det Norske Teatrets Scene 2.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er tre mennesker som virkelig har rotet til sine liv vi møter i denne nennsomt moderniserte, men likevel omsvøpsfritt iscenesatte versjonen.

Selvbedrag

De tre våget aldri leve ut sin kjærlighet og sine drømmer. Eller de var på vei, og møtte veggen. Nå speiler de seg i sine egne selvbedrag og svik, i den klamme stuelufta livene deres er endt opp i. Men halmstrået de alle klamrer seg til som en slags siste livsutvei - John Gabriel og Gunhilds sønn, Ellas nevø: Erhart - har skjønt hva det kommer an på. Skal man få brukt sin tilmålte tid på jorda, må man ut, bort, vekk. Man må leve sitt eget liv. Man kan ikke tilbringe livet med å gjøre bot for andres feilgrep og svakheter.

Det er i høy grad blitt skuespillernes kveld på Det Norske. Scenograf Åse Hegrenes har renset rommet for 1800-tallsdill og gjort plassen klar for karakterene. Borkmans stue og loft er en spilleplatting omgitt av svarte vegger og en forstørret gullramme som går diagonalt over scenen.

Fremragende

Og Morten Borgersen viser seg nok en gang som en genuin skuespillernes instruktør. Diskré og uten dikkedarer har han åpnet dørene for skuespillerne direkte inn til Ibsens mennesker og konflikter. Selv om han i en scene lar Ståle Bjørnhaugs John Gabriel Borkman både jogge omkring akkompagnert av heftig rockemusikk og leke med et lite togsett, er regien aldri påtrengende til stede. Det er menneskene som teller. Det er Ibsen som skal fram.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer