Sterk roman om fallen kvinne

Mesterlig moderne roman fra viktoriatida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: «Hvis du kjeder deg hinsides det uutholdelige, kan jeg bare gi deg mitt løfte om at det ganske snart blir knulling, for ikke å nevne galskap, bortførelse og voldsom død.» Vi er bare kommet til side 67 av romanens 824 sider, og allerede føler forfatteren behov for å foregripe begivenhetene.

Enten har ikke Michel Faber høye tanker om sin egen skrivekunst, eller så mistenker han leseren for å ville legge bort romanen før den er kommet ordentlig i gang. Men det finnes ingen grunner til å legge fra seg ei så fantastisk bok som «Rosenrød og liljehvit».

Nyviktorianer

Denne mastodonten av en roman, lagt til London på 1870-tallet og skrevet delvis i tidas stil, er en usedvanlig vellykket øvelse i å skrive en moderne roman fra viktoriatida. Der Dickens eller Thackeray umulig kunne skildre det strikte, fargerike og lagdelte samfunnet i all sin prakt og gru, kan dagens forfattere fritt boltre seg i de mest intime beskrivelser og skape et mer komplett og, får vi tro, mer nøyaktig bilde av denne fascinerende epoken.

Sarah Waters og Charles Palliser har så langt vært de mest overbevisende «nyviktorianerne», men her får de en kvalifisert utfordrer: Michel Fabers «Rosenrød og liljehvit» er et mesterlig stykke skrivekunst, storveis oversatt av Stian Omland.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.