Sterk Sandbeck for liten og stor

CD: Vidar Sandbeck er en naturherlighet. Og nå kommer to samlinger med hans visekunst - innspillinger som ikke har vært utgitt på plate tidligere. Edgar Normann, sønnen til den avdøde gitarvirtuosen Robert Normann, har stått for produksjonen av disse to utgivelsene, som i tillegg til å ha en stor musikkhistorisk verdi er en strålende introduksjon til Vidar Sandbecks visekunst.

I det siste har visegenerasjonen fra 1960-tallet, med Lillebjørn Nilsen og Øystein Sunde i spissen, gitt Vidar Sandbeck den ære og hyllest han fortjener. Sandbeck er, som Lillebjørn har uttrykt det, vår første singer/songwriter. I motsetning til Alf Prøysen, som nådde lenger i sin samtid, skrev den musikkutdannede Sandbeck melodiene selv til samtlige viser. Her komper han seg selv på gitar, men er også akkompagnert av andre musikere, blant dem Robert Normann.

Som tekstforfatter var han uforliknelig. De to CD-ene på «En fergemanns vise» røper en sanger som spenner fra naturpoesi til svart humor, fra storfelte ballader til treffende fortellinger fra det folkelige hverdagsdyp. På den andre plata er barnesangskribenten Sandbeck representert med 47 stubber. Enkelt, fantasirikt og klart i fortellerformen.

Måtte disse platene nå langt ut og leve lenge.