Sterk Statoil- dokumentar

Virkningsfullt om Statoils investeringer i Aserbajdsjan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Terning5 Norsk dokumentarfilm Premiere TV2 i kveld kl. 22.35. TV:Erling Borgen har gjort det til en livsoppgave å pirke i nordmenns slumrende samvittighet. Noen ganger prøver han for hardt. Med «I skyggen av Statoil» treffer han blink.

Det har vært skrevet en del i norsk presse om Aserbajdsjan, først og fremst fordi vi gjerne vil «ta» Statoil når de tjener penger i fattige, korrupte land. Og Statoil plikter å la seg ta, siden de tilhører oss alle. Det vil si, de sender ut en talsmann som er så rund og forsiktig i sine fromme fraser at han får rentesjef Gjedrem til å høres ut som en svovelpredikant.

Ofrene snakker

I motsetning til fjorårets kontroversielle dokumentar, den bombastiske og fragmenterte «Et lite stykke Norge», som handlet om norsk våpeneksport og Aker-Kværners bidrag til Guantánamo, er Borgen mer nedtonet i uttrykket denne gangen. Han er mindre tilstedeværende som fortellerstemme, og lar i stedet en rekke aserbajdsjanere komme til orde.

Vi møter enken etter den myrdede journalisten Elmar Huseinov, som nå bor på Gjøvik; Huseinovs nærmeste medarbeider, som har drevet ukeavisa Monitor videre; Mirvari Gahramanli, som jobber for oljearbeidernes rettigheter og stadig trakasseres. Og ikke minst treffer vi Aruf Arifoglu, som var redaktør for avisa Yeni Musavat under valget i 2003, da tusener av demonstranter ble brutalt overfalt av politi og antiterrorstyrker i hovedstaden Baku. Arifoglu følte seg truet på livet og søkte tilflukt i den norske ambassaden, noe som gjorde at ambassadør Steinar Gil ble utsatt for bakvaskelser, samtidig som han ble en helt blant opposisjonelle.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer