Anmeldelse film «Den største forbrytelsen»

Sterk storfilm - med eim av skolefjernsyn

Med «Den største forbrytelsen» har vi fått en sober og solid spillefilm om jødeforfølgelsene i Norge, med skuespill som gjør inntrykk.

SOLID: Vi har fått en sober og solid spillefilm om jødeforfølgelsene i Norge - om enn med en umiskjennelig følelse av skolefjernsyn iblant. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Årets norske storfilm, «Den største forbrytelsen», får til mye av det den prøver på. Filmen er basert på Marte Michelets bok ved samme navn, om hva som skjedde med den jødiske familien Braude under annen verdenskrig, og lykkes godt med å vise fram jødeforfølgelsen her til lands som noe som først og fremst skjedde mellom nordmenn: Både jødene, politimennene som anholder dem og fangevokterne som plager dem har det norske som bakgrunn og referanseramme.

Jødiske Charles Braude (Jakob Oftebro) bokser med det norske flagget på brystet, politiinspektør Knut Rød (Anders Danielsen Lie) organiserer arrestasjonene av jødene fra et kontor med utsikt mot Frognerparken. Bare det å legge slik vekt på de velkjente omgivelsene og landemerkene i Oslo er et effektivt grep: En ordløs påminnelse om at dette skjedde i de samme gatene der vi nå går med handleposer og takeawaykaffe.

Litt for kjærlig

I disse gatene lever familien Braude sitt liv. De tre brødrene, den oppfarende Charles, den mer følsomme Harry (Carl Martin Eggesbø) og den praktiske Isak (Eilif Hartwig) drikker og danser og kommer for seint til familiemiddagen med søsteren (Silje Storstein) foreldrene (Pia Halvorsen og Michalis Koutsogniannakis). Det er milde gnisninger mellom foreldrene og barna som handler om hvor trofaste de yngre generasjonen er mot sin egen arv, men ellers framstår de som en nesten i overkant harmonisk og kjærlig familie. De to parforholdene vi får se, mellom barnas foreldre og mellom Charles og ikke-jødiske Ragnhild (Kristine Kujath Thorp), er nærmest idealiserte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer