Sterk svensk hyllest til forfatter Tomas Espedal

«Hans måte å skrive på har en trofast venn i meg».

PÅ HJEMMEBANE - I BERGEN: Thomas Espedal blir glitrende mottatt for sitt forfatterskap i Sverige - ikke minst for boka «Bergeners» 
Foto: Jørn H. Moen
PÅ HJEMMEBANE - I BERGEN: Thomas Espedal blir glitrende mottatt for sitt forfatterskap i Sverige - ikke minst for boka «Bergeners» Foto: Jørn H. MoenVis mer

Tomas Espedal (52), en sterk forfatterstemme fra Bergen, har i hele sitt forfatterskap brukt seg selv og sitt liv på en meget insisterende og estetisk måte i sine bøker.

Han var både tidligere ute og tettere på enn Karl Ove Knausgård.

Strålende kritikk Aftonbladets bokanmelder Barbro Westling hyller Tomas Espedal bok «Bergeners», som ble utgitt i Norge i fjor. Hans siste bok her hjemme er den kritikerroste «Mitt privatliv» med personlige fotografier og tekster knyttet til disse.

Den svenske anmelderen er tydligvis en fan av Espedals litteratur.

«Det er prosa, og Espedal forteller levende om personer og steder, men «Bergeners» er ikke bare en roman. Tid og rom veksler, man leser en stund før man innser at scenene byttes ut og blir til andre. Nye beskrivelser av hvor og når, men det er oppbruddet som leder til en eksistensiell tilbakekomst.»

«Genuint Espedalsk» Tomas Espedal debuterte i 1988 med romanen «En vill flukt av parfymer». Gjennombruddet kom i 2006 med romanen «Gå. Eller kunsten å leve et vilt og poetisk liv».

Han er kjent for å utforske forholdet mellom romaner, essays, brev, dagbøker, selvbiografier og reiseskildringer.

Om «Bergensers» skriver Aftobladets bokanmelder videre: «Teksten brytes opp i deler, ord gjentas, prosapoesi, man kjenner nærværet av tanken, følger den med innsikt, det kan være poesi. Sove på dagen, være våken om natten, mange flere sigaretterr, festen som aldri tar slutt, ensomheten - metoden er både kjent og genuint Espedalsk.»