Sterk tvil rundt «Solsikker»

Vincent van Gogh-bildet «Solsikker», som ble solgt på auksjon for rundt 300 millioner kroner, er uten tvil en forfalskning. Bevismaterialet viser entydig at bildet ikke kan være ekte, sier den italienske kunsteksperten Antonio De Robertis.

I manuskriptet til et foredrag han skal holde på et van Gogh-seminar i London, skriver Di Robertis at verken størrelsen på bildet, lerretstypen, merkelappene på baksiden av bildet eller penselteknikken stemmer med det man vet om van Gogh.

Bildet ble kjøpt av det japanske forsikringsselskapet Yasuda Fire and Marine Insurance på en auksjon hos Christie's i London i 1987.

Nysgjerrige

Antallet besøkende til Yasudas hovedkvarter i Tokyo er tidoblet siden bildet ble hengt opp der. Slik sett har investeringen vært vellykket, enten bildet er ekte eller ikke.

Hvis det skulle vise seg at det er en forfalskning, vil Yasuda trolig saksøke Christie's med krav om å få pengene tilbake. Dermed kan japanerne komme til å høste både i pose og i sekk.

Mye tyder på det. Bildet er ikke signert, og van Gogh henviser ikke til denne versjonen i sine brev der han ellers var nøye med å omtale sine arbeider.

Vincent van Gogh begikk selvmord i 1890 i en alder av 37 år.

(NTB)

<B>FALSK:</B> Dette maleriet ble kjøpt for 300 millioner kroner, men det er trolig en forfalskning.