Sterk utflukt med kurs for helvete

Martin er blakk, bilen står gjeldsfast på verksted og rommet på pensjonatet er han blitt pælmet ut fra for lengst. Han frister en ekstrem hånd-til-munn-tilværelse blant alskens små- og storkriminelle i Amsterdam.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Pornohandlere, kokainbaroner og speedhorer utgjør en kilde til inntekt, en håndfast treenighet som Martin kan svindle i hverdagen, mens nemesis i form av en smuglerkonge ligger og vaker i horisonten.

Frank Tandberg skriver seg med sin andre roman inn i forlengelsen av old school-tradisjonen: beinharde gateromaner i skjæringa mellom krim og såkalt seriøs litteratur: realistiske og grovkornete, men samtidig eksperimenterende romaner. Navn som Clarence Cooper Jr. og Eddie Bunker representerer kronologiske demarkasjonslinjer og henholdsvis «The Scene» og «No Beast So Fierce» nøkkelverker innen sjangeren.

Korthogd språk

«Løgnernes paradis» er storbyliv levd ikke på skråplanet, men på vertikalplanet, til rytmene av tenner som smadres og tarmer som sprenges. Tandberg observerer og antyder før han abrupt forflytter seg til neste scene slik at leseren må fylle inn egenproduserte og ofte marerittliknende bilder i de blanke feltene. Han korthogger språket og tvinger fram et eget uttrykk som ofte innebærer droppet bestemt form.

Tandberg meisler sitt eget språklig kriminelle univers, han riffer kreativt og standhaftig over sliten verstingdialog og gir den nytt liv og skaper et uttrykk som er sant og genuint, noe som er lett å overse i møtet med den massive faenskapen Tandberg beskriver, raus på sjokkeffekter som best kan beskrives som jævelskapens diarékramper.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer