Sterk vår på kino

Kinovåren lover godt. Oscar-kandidater som «American Beauty» og «Boys Don't Cry» har premiere om kort tid, og for de nysgjerrige inntar den omdiskuterte seksualmanual «Romance» lerretene 28. januar.

Catherine Breillats påstått feministiske studie av en kvinnes utforsking av sin seksualitet passerte altså Filmtilsynet til allment oppstuss i høst. I de største norske byene får publikum nå anledning til selv å la seg antenne, eventuelt avtenne.

Januar

Sant å si står viktigere filmer på plakaten samtidig. Den engelske teaterregissøren Sam Mendes' filmdebut, «American Beauty» , har allerede mottatt fem Golden Globe-nominasjoner, bl.a. for beste regi og beste hovedroller. Hans satiriske og rørende film om den amerikanske middelklassens ørkesløse liv spås i tillegg Oscar-nominasjoner. Kevin Spacey og Annette Bening har i hvert fall lagt inn sterke søknader med sine prestasjoner.

Det har også Hilary Swank i «Boys Don't Cry» , Kimberley Pierces sanne drama om en kjønnsforvirret ungjentes tragiske skjebne. Både Swank og birolleinnehaver Chloe Sevigny er Golden Globe-nominert.

Andy Tennants «Anna og kongen» er en ny versjon av «Kongen og jeg», hvor Jodie Foster spiller mot Chow Yun-Fat.

Det blir attpåtil norsk i januar: Knut Erik Jensens «Når mørket er forbi» har premiere på filmfestivalen i Tromsø og får vanlig oppsetning i slutten av måneden.

Av fjorårets gode Cannes-filmer kommer Takeshi Kitanos «Kikujiros sommer» og israelske Amos Gitais «Kadosh». Og Antonio Banderas regidebuterer i «Crazy in Alabama».

Februar

«Toy Story 2» vil være blant månedens store publikumsslagere. Oppfølgerfilmen om lille Andys elleville leker har sopt inn dollar og morer folk i alle aldrer.

Tom Hanks er klar i «Den grønne mil». Han er som regel verdt å se, og i tillegg gjorde regissøren Frank Darabont seg svært bemerket med «Frihetens regn» , om en uskyldig drapsdømt manns ublide fengselsliv. «Den grønne mil» er basert på en Stephen King-historie, nok et fengselsdrama om fanger på dødscellene, med Hanks som ansatt og ikke innsatt.

Det blir religiøs skrekk i «Stigmata» , kjærlighet og penger i «Ungkaren» , mer norsk med «Ballen i øyet» , samt «South Park» i spillefilmlengde.

Det knytter seg forventninger til Wayne Wangs «Anywhere But Here» med Susan Sarandon og Natalie Portman, til Woody Allens 1998-film «Celebrity» , Lasse Hallströms versjon av John Irvings «Siderhusreglene» og Norman Jewisons sosiale drama «The Hurricane» , med Denzel Washington. Sistnevnte er Golden Globe-nominert sammen med regissøren.

Tim Burtons «Sleepy Hollow» med Johnny Depp og Christina Ricci vil garantert være verdt en titt. Depp dukker også opp i Roman Polanskis «The Ninth Gate» .

Blant månedens antatt mest spennende premierer er Anthony Minghellas «Den talentfulle Mr. Ripley» med Matt Damon, Jude Law og Gwyneth Paltrow. Minghella tok verden med storm med «Den engelske pasienten» . Sammen med Damon er han Golden Globe-nominert for Ripley.

Mars

Leonardo DiCaprio skal etter planen endelig framstå igjen i mars i Danny Boyles «Stranden» , basert på Alex Garlands kultbok med samme tittel. I likhet med Emily Watson og Robert Carlyle i Alan Parkers filmatisering av Frank McCourts «Angela's Ashes» , Oliver Stones fotballfilm «Any Given Sunday» og den sære komedien «Being John Malkovich» , som har vakt atskillig furore i USA og skilter med flere Globe-nominasjoner - den også.

Cannes-vinneren «Rosetta» og «Girl Interrupted» med Angelina Jolie og Winona Ryder står også på plakaten denne måneden.

Dette som et meget lite utvalg av de neste månedenes kinogodbiter. Premieredatoer er ellers åpne for endringer.

OSCAR-NOMINERT: «American Beauty», med Kevin Spacey (bildet) i hovedrollen, er bare én av mange toppfilmer på norske kinoer i år.