Sterke Afrika-historier

Velskrevet og medrivende om Afrikas tragedier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Tomm Kristiansen viser seg som en innsiktsfull reportasjejournalist og en glimrende forteller i boka «Afrika - en vakker dag». Han reiser gjennom åtte mildt sagt konfliktfylte afrikanske land, flere av dem de samme som krigsreporterlegenden Ryszard Kapuscinski forteller fra i Afrika-klassikeren «Ibenholt», og veksler uanstrengt mellom de store politiske og militære hendelser og enkeltmenneskenes skjebner.

Han konsentrerer seg om samtida, men foretar også historiske sveip. Kristiansen har utmerket blikk for den talende detalj og skriver på sitt beste tett og nært uten å bli svulstig, samtidig som hans omfattende kunnskaper og lange journalistiske erfaring sørger for at enkeltskjebnene alltid blir satt inn i en større sammenheng. For først og fremst handler «Afrika - en vakker dag» om storpolitikk og brutale diktatorer.

Sørgelig

Det er et nedslående bilde, ikke bare av Afrika, men også av vestlige lands bistand, Kristiansen tegner i boka. Bistandsmidlene har ifølge Kristiansen i ikke ubetydelig grad gått til å finansiere nye kriger og bidratt til å bryte ned snarere enn å bygge opp. Han mener vestlige land har vært for slappe med å sette krav til bistanden: «Deres bistandsmottakere har dratt på krigerferd med blodbad etter blodbad på samvittigheten, men ingen har tenkt at noen burde ha grepet inn, enn si snørt igjen pengesekken.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer