Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sterke bindinger for stipendvinnerne

Mottakerne av StatoilHydro-stipendet under Bylarm får ikke skifte sjanger, bandmedlemmer eller uttale seg negativt om Oljeselskapet. Bandet Ungdomskulen trakk sin nominasjon.

(BYLARM: Dagbladet): I kveld kåres den heldige vinneren av StatoilHydro-stipendet blant ti nominerte artister på musikkbransjetreffet Bylarm. Prisen innebærer et tilskudd på 800 000 kroner, som skal hjelpe vinneren med å etablere seg utenfor Norges grenser.

I kontrakten, som alle de nominerte måtte godta for å være med i vurderingen, heter det blant annet at utskiftninger av bandmedlemmer, skifte av sjanger og bytte av manager må godkjennes av StatoilHydro.

Dessuten regnes «opptreden eller uttalelser som skader StatoilHydros anseelse» som mislighold av avtalen, og StatoilHydro kan på bakgrunn av dette velge å umiddelbart stoppe den trinnvise utbetalingen av stipendet. Vilkårene prisen innebærer i de to årene man forplikter seg til samarbeidet, fikk Ungdomskulen til å frasi seg sin nominasjon.

I Bylarms festivalavis torsdag, forklarte bergensbandet at kontrakten de måtte signere med StatoilHydro kom i konflikt med for mye av det bandet står for, og at de ikke følte seg komfortable med å delta i stipendkonkurransen.

Strenge vilkår

- Det var mange faktorer som bidro til avgjørelsen, men vi kom rett og slett fram til at dette ikke var vår greie, sier vokalist Kristian Stockhaus i Ungdomskulen til Dagbladet.

Han mener også vilkårene for utvelgelsen, hvor konserten under Bylarm er en av de avgjørende faktorene, likner mer et lotteri enn en ordning som belønner hardtarbeidende band. Men han presiserer at han bare taler sitt eget bands sak, og vil ikke vil legge seg opp i hvordan de andre nominerte forholder seg til stipendet.

Jan Petter Bratland, manager for nominerte Ida Maria, er kritisk til flere av punktene i kontrakten.

NEI: Ungdomskulen sier nei takk til å være med i konkurransen om StatoilHydros 800 000 kroner. Foto: Magne Sandnes
NEI: Ungdomskulen sier nei takk til å være med i konkurransen om StatoilHydros 800 000 kroner. Foto: Magne Sandnes Vis mer

- Den er ikke veldig drøy, men den inneholder en del punkter som gjør at StatoilHydro-stipendet grenser mot en sponsoravtale, sier Bratland.

Han påpeker at miljøspørsmål er viktig for Ida Maria, og at de i år har planer som blant annet innebærer et miljøvennlig forsøk med å gjennomføre en hel turné med tok som eneste framkomstmiddel. Managementet er også i dialog med miljøorganisasjonen Bellona om et samarbeid.

- Da kan vi jo ikke ha en sponsoravtale med et oljeselskap. Og betingelsen om at vi ikke kan si noe negativt om StatoilHydro vil jo helt klart komme i konflikt med det vi planlegger å gjennomføre.

Bratland understreker at han synes det er veldig positivt at StatoilHydro også støtter pop og rock.

- Men det må være et rent stipend, og ikke grense mot en sponsoravtale. Dessuten regner jeg med at det er mulig å forhandle om dette hvis Ida Maria skulle vinne, da vi ennå ikke har signert noe skriftlig, sier han til Dagbladet.

Åpen for innspill

Bylarms informasjonssjef Behnam Farazollahi understreker at avtalen som følger med stipendet skal ivareta bandets interesser.

- Den er ikke ment for å styre et bands image og uttrykk, eller på noen annen måte hemme bandet. Da vi sendte ut avtalen ba vi også om innspill fra bandene og managementene, og flere ting er endret i henhold til deres ønsker. Vinneren vil også få anledning til å forhandle om punktene før de signerer.

- Dette stipendet er et tilbud. Når et band velger å takke nei, og mener at ordningen strider mot deres prinsipper, har vi respekt for det. Det er i det hele tatt bra at vi har band som har en kritisk sans når det dreier seg om så store avtaler, sier Farazollahi til Dagbladet.

Han er sterkt uenig i at vilkårene for stipendet gjør det til en sponsoravtale.

- Dette er et rent stipend, og langt ifra en sponsoravtale. Verken vi eller StatoilHydro har noen baktanker med dette, men deler ut stipendet ut ifra behovet norske band har for hjelp til utenlandssatsing, sier han.

-Like mye en sponsoravtale

Juridisk rådgiver Lars Christian Fjeldstad i Musikernes fellesorganisasjon (MFO) mener vilkårene og forpliktelsene i kontrakten for StatoilHydro-stipendet gjør det til like mye en sponsoravtale som et artiststipend.

 -Ordlyden i tittelen på avtalen og flere av forpliktelsene i avtalen, som forbudet mot sponsoravtaler med andre olje- og energiselskaper, gjør at dette heller mer mot en sponsoravtale enn et rent stipend, sier Fjeldstad.

Han setter spørsmålstegn ved hvilke bindinger som ligger i punktet om at StatoilHydro ønsker «en opsjon for videre samarbeid» med bandet.

-Det står dessuten at konflikter skal løses med voldgiftsordningen. Dette er en privat ordning som fungerer bra mellom store selskaper, men det medfører store saksbehandlingskostnader, og er en dårlig ordning for musikere. Dette stipendet er en verdifull mulighet, men vinnerne bør sette seg grundig inn i hva de takker ja til, sier Fjeldstad til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media