Sterke ECM-stemmer

Vakkert norsk-gresk-engelsk samarbeid.

CD: Helt siden Manfred Eicher spilte inn Jan Garbarek, Arild Andersen, Terje Rypdal og Jon Christensens «Afric Pepperbird» i 1970, har hans plateselskap ECM vært den suverent viktigste formidleren av norsk jazz til utlandet. Nesten like lenge har Eichers vilje og evne til å koble norske og utenlandske musikere spilt en vesentlig rolle, noe «The Triangle» med Arild Andersen (kontrabass), den greske pianisten Vassilis Tsabropoulos og den engelske trommeslageren John Marshall (Soft Machine, Nucleus) er enda et særdeles vellykket eksempel på.

«THE TRIANGLE»

er som forløperen «Achirana» (2000) først og fremst en melodisk festforestilling, der Tsabropoulos' klassiske klangbehandling, Andersens varme basslyrikk og Marshalls delikate trommespill på ny går opp i en uendelig vakker høyere enhet. Maurice Ravels «Pavane pour une infante défunte» i Tsabropoulos' arrangement er et av høydepunktene i så måte, pianistens evergreen-aktige «Cinderella Song» et annet. Men trioen er heller ikke å forakte up-tempo, som i Andersens «Lines», der Tsabropoulos nok en gang dokumenterer at klassisk klaverbakgrunn ikke nødvendigvis dreper all «jazzfeeling». Minst interessant er den lille studiojamen (?) «European Triangle», men for øvrig er dette et europeisk samarbeid som står seg bedre enn det meste.

DEN POLSKE

trompeteren Tomasz Stanko (61), en annen veteran blant europeiske modernister, er også i storslag for tida. I lag med de samme unge polske musikerne som på fine «Soul of Things» (2002) åpner han «Suspended Night» i kontemplativ, svevende modus, men strammer gradvis grepet med et trompetspill så uttrykksfullt og rensket at det knapt har sin make. Mer enn ett ekko av Miles Davis klinger med i Stankos suverene kontroll over tone og temperatur, og piano, bass og trommer swinger som ei kule rundt ham gjennom et titall film noir-aktige «Suspended Variations». Fine, lavmælte melodier, ispedd et og annet hvitglødende stryk, gjør denne plata til en nydelig lytteopplevelse, mens ønsket om å få høre Tomasz Stanko Quartet live vokser seg enda sterkere.

KOMMENDE

uke er det duket for enda en norsk ECM-debut, Jacob Youngs «Evening Falls». I et knippe egne komposisjoner har den fine gitaristen selskap av Mathias Eick, Vidar Johansen, Mats Eilertsen og Jon Christensen, og følger dermed folk som Ketil Bjørnstad, Jon Balke, Sidsel Endresen, Nils Petter Molvær, Christian Wallumrød, Trygve Seim og nå sist Tord Gustavsen Trio, Frode Haltli og Trio Mediaeval ut i verden gjennom ECMs distribusjonsnett. Trio Mediaevals nye «Soir, dit-elle» (ECM New Series) har for øvrig fått overveldende mottakelse, og trioen høster kjempekritikker for både plate og konsertserie i USA.

ECM melder også at Jan Garbareks nye CD, «In Praise of Dreams», kommer i september. I ventetida kan saksofonisten høres i sopranduett med bratsjisten Kim Kashkashian på «Monodia», en svært anbefalelsesverdig feiring av den armenske komponisten Tigran Mansurians musikk. Leonidas Kavakos (fiolin), The Hilliard Ensemble og Münchener Kammerorchester/Christoph Poppen er andre aktører på denne dobbelt-CD-en fra ECMs 20-årsjubilerende New Series.