Sterke momenter i Moss

Gårsdagens åpning av Momenta 2000 tyder på at det skal bli vanskelig å gjøre østfoldbyen rangen stridig som Nordens nye biennalebase for samtidskunst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

MOSS (Dagbladet): Da den første Momentum-festivalen gikk av stabelen for to år siden, viste arrangørene i Moss at de hadde ambisjoner om å bli et viktig peilepunkt på det nordiske kunstkartet.

Det interessante med et prosjekt som nå får preg av å ha blitt en institusjon, er at det framtrer i en sterkt forandret skikkelse fra forrige gang. Dette manifesteres med all tydelighet og full tyngde gjennom hovedutstillingen «PARK» i og utenfor Mossehallen, som gir innendørs armslag og arealer i det fri for så vel permanente som performative bidrag. Arkitektene Rolf Gerstauer, Erik Langdalen og deres stab av studenter fra Arkitekthøyskolen i Oslo har funnet løsninger for det temporære museet i hallens indre, som både fjerner inntrykket av idrettsarena og fungerer på et helt annet nivå enn provisorieplanet. Selv en altfor lang pressekonferanse i Black Box-salen kunne utholdes i et rom med slike kvaliteter.

Egne veier

I pakt med parkens åpne karakter får man adgang til det midlertidige museet fra flere kanter, og slik er det opp til publikum å finne sine egne veier gjennom utstillingen. Eller når det gjelder gjensyn med verker som ikke overkommes ved en første visitt. Momentum-navnet betyr så avgjort ikke kjapp øyeblikkskunst, og så vel innenfor de differensierte lyse salene som projeksjons- og videokunstens mørkerom kan det være verd å investere tid overfor de 41 utstillerne. I tillegg har den norsk-dansk-finske kuratorkvartetten Jonas Ekeberg, Ina Blom, Jacob Fabricius og Paula Toppila sørget for en katalog som er verd å studere mellom og etter slagene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer