Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sterke norske oppfølgere

Godt nytt fra Helge Lien Trio og Mathias Eick, og ei vitaminsprøyte fra New Orleans.

NYTT ALBUM: Trompeteren Mathias Eick er ute med et nytt album, «Skala», i disse dager. Foto: Terje Mosnes/Dagbladet
NYTT ALBUM: Trompeteren Mathias Eick er ute med et nytt album, «Skala», i disse dager. Foto: Terje Mosnes/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ALBUM: Å skulle følge opp 2008s monumentale «Hello Troll» i en verden der «følge opp» impliserer «helst overgå», må ha fortont seg som en halvt absurd utfordring for Helge Lien Trio. Men her er altså «Natsukashii», trioens album nummer sju og det andre for det tyske selskapet Ozella.

Om det ikke skulle utløse den samme spontane jubelen som «Hello Troll», skyldes det helst at Helge Lien, Frode Berg og Knut Aalefjær har skjemt oss så grundig bort at vi ikke lenger lar oss overrumple.

HELGE LIEN TRIO: Nok et glimrende album fra en super trio.
HELGE LIEN TRIO: Nok et glimrende album fra en super trio. Vis mer

SOM sist har pianist Lien komponert samtlige låter, og som sist har Jan Erik Kongshaug stått for opptaket (24 bit/192khz) i Rainbow Studio.

Og som sist er det en gnistrende vitaltspillende og sjeldent tett integrert trio som går inn i fortellerrollen med rikholdig klangpalett og mange tonefall.

«Treme — Music From the HBO Original Series, Season 1»

Kermit Ruffins, Dr. John, Rebirth Jazzband, Donald Harrison m.fl.

4 1 6
Plateselskap:

Geffen/Universal

Se alle anmeldelser

Det starter mildt og melodivakkert med tittelsporet, japansk for hvordan et tilfeldig møte med en triviell detalj kan utløse et vell av intense minner. «Afrikapolka» beholder den lyse grunntonen, men så strammer komponist Lien grepet. Om «Natsukashii»s stemningskurve skulle framstilles grafisk, ville den gå fra lys mot mørke, og hele veien speile en melodiforankret musisering der hovedstrømmen er jazz, med klassisk og folkemusikk som merkbare tilsig.

LIENS improvisasjoner, anslag og klangbehandling er stadig forbilledlig musikerhåndverk, og det samme gjelder Bergs rike basstone, poengterte soli og varierte, men alltid støttende komp. Aalefjærs idiosynkratiske trommespill er så perfekt tilpasset hver enkelt låt at det omtrent er umulig å forestille seg Helge Lien Trio med en annen trommeslager, og slik er trioen rett og slett blitt sin egen referanse og ett av 2000-tallets aller sterkest lysende norske jazznavn.

MATHIAS EICK: Vakker og velsmurt oppfølger til «The Door».
MATHIAS EICK: Vakker og velsmurt oppfølger til «The Door». Vis mer

OGSÅ trompeter Mathias Eick har et forventningsskapende album å følge opp, 2008s «The Door», når han nå kommer med sin andre ECM-utgivelse, «Skala».

I likhet med Lien fyller han det nye albumet med sine egne låter, men anretter dem for ulike besetninger med pianist Andreas Ulvo som et tyngdepunkt i dem alle.

«Treme — Music From the HBO Original Series, Season 1»

Kermit Ruffins, Dr. John, Rebirth Jazzband, Donald Harrison m.fl.

4 1 6
Plateselskap:

Geffen/Universal

Se alle anmeldelser

Eicks egen kvintett med Ulvo, bassist Audun Erlien og trommeslagerne Torstein Lofthus og Gard Nilssen er den hyppigst brukte, men Eick supplerer den et par ganger med saksofonist Tore Brunborg og/eller keyboardist Morten Qvenild. To trioer er også i aksjon, en «ekte» med Eick/Ulvo og harpist Sidsel Walstad, mens Eick/Ulvo/Lofthus klinger større siden Eick her også spiller vibrafon og kontrabass (han trakterer også el-gitar på ei låt).

MED drøyt 40 minutters spilletid og opptak i flere studioer er «Skala» en utypisk ECM-produksjon. Eick er da også oppført som co-produsent sammen med Manfred Eicher, og det virker som om han har brakt med seg ei god klype popmusikkestetikk inn i prosessen, både produksjonsmessig og i måten musikken bygges og spilles på. Alt på «Skala» låter flott og snedig, melodiøs og moderne, og Eicks trompettone er stadig forførende vakker, enten den gløder eller melankoliserer.

«Treme»: Frodig fra den NRK2-aktuelle

New Orleans-serien.
«Treme»: Frodig fra den NRK2-aktuelle New Orleans-serien. Vis mer

Men når dét er sagt: Det skal bli interessant å erfare om denne musikken - både kompositorisk og framføringsmessig - har høy nok egenvekt til at et litt skummelt førsteinntrykk av tidvis motstandsløshet blir jaget på flukt når inntrykkene får satt seg.

FOR dem som fikk med seg første episode av TV-serien «Treme» på NRK2 sist lørdag og lot seg sjarmere av den frodige New Orleans-musikken: Låtene fra hele første sesong er ute på cd, med både tradisjonell og ny, «Katrina»-kommenterende musikk fra noen av byens beste: Kermit Ruffins, John Boutté, Dr. John, Donald Harrison, Trombone Shorty & James Andrews, Rebirth Jazzband og — for godt mål - salige Louis Primas «Buona Sera».

«Treme — Music From the HBO Original Series, Season 1»

Kermit Ruffins, Dr. John, Rebirth Jazzband, Donald Harrison m.fl.

4 1 6
Plateselskap:

Geffen/Universal

Se alle anmeldelser

Overlevelsesmedisin som burde vært tilgjengelig på blå resept overalt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!