LAGT INN: Sture Bergwall, også kjent som Thomas Quick, har trukket alle sine drapstilståelser, men er dømt til psykiatrisk behandling. En filmskaper vil nå lage film om mannen som hevdet han hadde drept over 20 personer i Norge, Sverige og Finland. Foto: Scanpix/AFP PHOTO
LAGT INN: Sture Bergwall, også kjent som Thomas Quick, har trukket alle sine drapstilståelser, men er dømt til psykiatrisk behandling. En filmskaper vil nå lage film om mannen som hevdet han hadde drept over 20 personer i Norge, Sverige og Finland. Foto: Scanpix/AFP PHOTOVis mer

Sterke reaksjoner på filmplaner om Thomas Quick

Kontroversiell regissør vil lage spillefilm om mannen som hevdet han var Nordens verste seriemorder.

(Dagbladet): En filmregissør hevder å ha pleiet kontakt med Thomas Quick i en årrekke - og har fått med seg britiske produsenter på å lage en spillefilm om den seriedrapsdømte svensken.

Det vekker oppsikt i Sverige, der flere - inkludert Thomas Quick selv - stiller spørsmålstegn ved filmskaperens seriøsitet.

Quick, som egentlig heter Sture Bergwall, tilsto en lang rekke drap over hele Norden på 80- og 90-tallet. Selv om det ikke foreligger tekniske bevis ble han dømt for åtte av dem. I ettertid er tilståelsene avslørt som bløff, og flere av dommene opphevet.

- Er ingen film «Den filmen media rapporterer om er ingen film», skriver Bergwall på sin blogg og viser til et brev fra produsentene, der det fremgår at prosjektet fortsatt bare er i planleggingsfasen.

Ifølge den svensk-polske regissøren Agnieszka Lukasiak har hun jevnlig intervjuet Thomas Quick på psykiatrisk sykehus de siste femten årene, og vil lage en film om en undersøkende journalist som gjør det samme for å forstå mannens motiver.

- Det er en historie jeg har levd med i 15 år og det har vært både skremmende, sjokkerende og åpnet øynene mine. Det er en viktig historie å fortelle, siden den har vært signifikant nok til å føre til endringer i rettssystemet, sier Lukasiak til Hollywood Reporter.

- Samtidig har historiene alle elementene i en god thriller, fortsetter hun.

Useriøst Men reaksjonene på prosjektet er sterke.

Forlaget som tidligere i år ga ut en oppsiktsvekkende reportasjebok om Quick-saken, der flere av bevisene mot den angivelige drapsmannen tilbakevises, opplyser til det svenske nyhetsbyrået TT at filskaperne har spurt, men fått nei til å bruke boka som forelegg for filmen.

Ifølge journalisten og redaktøren Mattias Göransson, som ferdigstilte boka etter at forfatter Hannes Råstam døde tidligere i år, har Thomas Quick bare truffet Agnieszka Lukasiak to ganger. Han sier regissøren vil «skyte seg selv i foten» dersom hun filmatiserer historien uten å legge boka til grunn.

Quicks advokat Thomas Olasson sier at heller ikke hovedpersonen selv har gitt henne noen godkjennelse til at hans historie skal bli film.

- Hun ville at vi skulle signere en avtale der Sture sier fra seg rettighetene til sin livshistorie i ti år, uten å få noen garanti om avkastning. Det var mange runder fram og tilbake, men til slutt syntes jeg det låt helt useriøst, sier advokaten.