Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Utøya 22. juli»:

Sterke reaksjoner på Utøya-filmen: - Nærmest motbydelig

Første visning av «Utøya 22. juli».

I Berlin: Skuespiller Andrea Berntzen og regissør Erik Poppe under dagens pressekonferanse. Foto: NTB scanpix
I Berlin: Skuespiller Andrea Berntzen og regissør Erik Poppe under dagens pressekonferanse. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Erik Poppes «Utøya 22. juli», om massakren på 69 mennesker under AUF-sommerleiren i 2011, ble i dag pressevist for første gang på filmfestivalen i Berlin.

På forhånd er filmen i sin helhet bare vist for pårørende og overlevende. Dette har ifølge Dagsavisen skjedd på lukkede visninger flere steder i landet.

Filmen - med den engelske tittelen «U - July 22» - vakte delte reaksjoner i Berlin. Det meldes om stillhet, tårer, buing og applaus. Mest stillhet.

Danske Politiken kaller filmen en «fryktelig, hard og nærmest motbydelig opplevelse». Avisens korrespondent Erik Jensen ble rystet. Han sier at man må vurdere om man har behov for å se filmen.

- Hjerteskjærende

På Twitter er det flere som etter pressevisningen beskriver den som en påkjenning å se.

«En hjerteskjærende opplevelse - spesielt noen få dager etter skoleskytingen i Florida», skriver Jonathan Romney i The Observer, og legger til at filmen bør bli debattert under festivalen.

Hemanth Kissoon kaller den et slag i mellomgulvet: «En enkelt tagning. Teknisk slående. Regissør Erik Poppe er nå i den samme ligaen som Cuarón, Schipper og Iñárritu.»

Joni Blyth skriver at han satt 72 minutter med munnen åpen, og var på gråten hele tiden. «Skygger ikke unna den barbariske tragedien, men føles aldri krass eller unødvendig brutal», konkluderer filmkritikeren.

En annen filmskribent kaller den derimot «følesesmessig manipulerende, krass og farlig».

- Skal gjøre vondt

På Facebook beskriver Filmmagasinets redaktør Le LD Ngyen «Utøya 22. juli» som et regelrett knyttneveslag av en film, preget av smarte og velfungerende grep: «Jeg sjanglet ut av kinoen, oppskaket.»

Under pressekonferansen, som ble strømmet på Facebook, sa regissør Erik Poppe at han laget «Utøya 22. juli» for å minne om hvordan høyreekstremisme kan se ut.

Han poengterte at filmen var nødt til å bli forferdelig.

- Det skal gjøre vondt å se filmen, hvis ikke kommer den for sent.

På kino 9. mars

Tre av de overlevende som hjalp Poppe med filmen var også til stede i Berlin. Den som fikk mest applaus var hovedrolleinnehaver Andrea Berntzen (19).

- Jeg var 12 da det skjedde, og jeg husker jeg var redd, sa Berntzen.

Da hun først hørte om filmen, tenkte hun det var for tidlig. Men etter å ha lest manuset sa hun ja til den krevende rollen.

«Utøya 22. juli» er med i Berlinfestivalens hovedkonkurranse om å vinne den prestisjetunge Gullbjørnen.

Rapportene som er kommet fra den første visningen tyder på at gjerningsmannen vies minimal oppmerksomhet. Det er ofrenes historie som fortelles. Uten klipp, uten musikk.

Norsk kinopremiere blir 9. mars.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!