Sterke saker

Én ting er motet til de som forteller sine historier. En annen er støtten fra deres nærmeste.

Sterk historie: Emma (12) ble født som gutt, og har en tvillingbror, Truls, som fortsatt er gutt. Men Emma har alltid følt seg som ei jente og er i dag jente. Historien hun forteller i serien "Født i feil kropp" er sterk - og viktig.  Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
Sterk historie: Emma (12) ble født som gutt, og har en tvillingbror, Truls, som fortsatt er gutt. Men Emma har alltid følt seg som ei jente og er i dag jente. Historien hun forteller i serien "Født i feil kropp" er sterk - og viktig. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

 TV: «Jeg har vært gutt. Så har jeg på en måte... bytta kjønn, da. Til jente. Nå heter jeg Emma.» Bare tolv år er hun. Hun ser rett i kamera, kanskje bittelitt sjenert for å bli filmet, men ellers veldig, veldig trygg i ord og kropp. Emma er en av fjorten personer i alderen åtte til sytti år som forteller sine historier i dokumentarserien «Født i feil kropp» som starter i kveld.

Det er en serie som er sterk og som beveger. Mest på grunn av de ærlige intervjusekvensene med gutter, jenter, kvinner og menn i ulike livsfaser og i ulike stadier av kjønnskorrigerende behandling. Men like sterke er møtene med støttende mødre, fedre, søsken, partnere og venner.

Varsom tilnærming  Regi er ved veteranen Petter Vennerød (ja, han fra sosialrelismeduoen Wam og Vennerød). Han har valgt å gi de respektive deltagernes historier mye rom. De får tid til å fortelle, til å dvele. Øyeblikk og scener fra dagligliv får vare. Det gir oss ro til å komme «innpå» på en respektfull måte. Vi får lære dem å kjenne. 

Gamle foto og privatvideoer av deltakerne som viser hvordan de allerede tidlig i barndommen utviste tegn til å være i feil kropp kjønnsmessig, åpner også for at vi kan forstå hvordan det må føles å være født som gutt eller jente, men å føle seg som det motsatte. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer