Sterke stemmer fra Sør-Afrika

Joseph Shabalala startet zulukoret Ladysmith Black Mambazo i det apartheidherjede Sør-Afrika for 30 år siden, og de ti mannsstemmene fra den svarte kirken i Durbans Ladysmith-township ble med årene et kjent symbol i frigjøringskampen.

I 1986 ble koret verdenskjent for medvirkningen på Paul Simons «Graceland», og en av sangene derfra, «Homeless», som Shabalala og Simon skrev sammen, ble et av høydepunktene under korets midnattskonsert i Kongsberg kirke ved jazzfestivalens slutt lørdag.

Det dypstemmete koret, som med imponerende presisjon forener fulltonende korklang og spenstkrevende zuludans, ga stolte, vakre og humoristiske smakebiter på en vidtfavnende, folkelig sangtradisjon. Fra vemod over brusten kjærlighet til glede over nyvunnen politisk frihet og bønn om fred slo Joseph Shabalala & co ei vokalharmonisk bru som svaiet og svingte uopphørlig, og takket til sist for laget med en «Amazing Grace» som iallfall denne anmelder aldri har hørt maken til. En på alle måter verdig festivalavslutning.